Ett nytt medieklimat i Ukrainafrågan?

Mark Gordienko

Mark Gordienko skäms inte för Odessamassakern.

 

Den 25 maj publicerade Dagens Nyheter ett relativt balanserat reportage om Odessamassakern, där båda sidor i konflikten får komma till tals. Därmed bryts den tystnad om denna fruktansvärda händelse som tidigare har rått i Sverige. Utan tvekan är det ett resultat av att SVT till sist vågade visa den franska dokumentären Ukraina – Revolutionens mörka sida, som därmed förhoppningsvis leder till att vi får ett öppnare och hälsosammare medieklimat rörande Ukrainafrågan.
Massakern i Odessa, då ett 40-tal oppositionella brändes ihjäl när ukrainska fascister gick till attack mot Fackföreningarnas hus 2 maj 2014, har i svenska medier först förtigits, sen förringats och av vissa till och med försvarats. Alla som försökt att uppmärksamma massakern och dess offer har fått löpa medialt gatlopp eller idiotförklarats.

Jag var själv en av de första att skriva om Odessamassakern i en större tidning, i samband med en reportageresa till Ukraina för Aftonbladet kultur. Något som ledde till att SR:s Fredrik Wadström gick till attack mot mig i Sveriges Radio och för miljoner lyssnare förklarade att jag var en idiot som bara fantiserade ihop saker. Bland annat antydde han att en intervju jag gjort med nationalistledaren Mark Gordienko, som skröt om hur han dödade oppositionella, måste ha varit en förfalskning.
Samma Mark Gordienko är även intervjuad i den franska dokumentären, i vilken han berättar att han önskar att fler hade brunnit ihjäl inne i Fackföreningarnas hus och att alla där, inklusive kvinnor och barn, förtjänade att dö. Man kan förstå varför Fredrik Wadström var en av de som hårdast kampanjande för att SVT-dokumentären skulle stoppas. I dokumentären framgår det också att Gordienko var en av dem som organiserade massakern.

Även Anna-Lena Laurén har i sitt DN-reportage träffat och intervjuat flera av de personer jag först sökte upp i Odessa. Som den oppositionelle ryskspråkige journalisten Jurij Tkatjev, som under en tid satt fängslad för sin kritik av den ukrainska regimen, och även fascisten Sergej Sternenko, ledaren för Högra sektorns lokalavdelning i Odessa. Jag satt i över en timme med Sergej Sternenko och andra representanter för Högra Sektorn i deras källarlokal på Majakov­skijgatan – som efter antagandet av antikommunistlagarna nu troligen har fått ett nytt gatunamn. Jag har ukrainska vänner som har tagit avstånd från mig efter att det dök upp bilder på mig tillsammans med massmördarna från Högra sektorn på Facebook, trots att jag bara intervjuade dem. Jag har full förståelse för deras reaktion, men ingen respekt för de svenska journalister som försvarar Odessamassakern.

Text och foto Per Leander

Dela