Stockholmshyran blir inte av

Fem år efter att konceptet Stockholmshyra började ta form satte sig slutligen Hyresgästföreningen och de tre allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholms kommun – Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder – i förhandlingar förra veckan för att utforma det nya systemet för hyressättning. I en överenskommelse dem emellan står det att lägenheternas hyror antingen ska höjas gradvis under ett antal år eller frysas, baserat på poängsatta

Hyresgästföreningens Simon Safari fick ta emot 7000 underskrifter.

faktorer som läge, service och kvalitet.
En knapp vecka senare kollapsade förhandlingarna, och parterna enades om att lägga ner projektet.
Simon Safari är ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm och deltog i förhandlingarna.
— Bolagen ville se betydligt fler höjningar än vad vi ansåg vara rimligt. Exakt hur fördelningen skulle kunna se ut är svårt att säga, så långt kom vi inte i arbetet, men vi var i alla fall långt ifrån varandra i synen på antalet frysningar och höjningar, säger han till Internationalen.
— Bruksvärdessystemet behöver moderniseras och förhandlingsmodellen mellan parterna behöver utvecklas för att möta framtida utmaningar, vilket vi är fortsatt överens om. Därför kommer arbetet att fortsätta i andra former, säger Anette Sand, vd på Stockholmshem, i ett gemensamt uttalande från bostadsbolagens vd:ar.

Stockholmshyra har kritiserats hårt av bostadsaktivister som menar att det snarare vore rimligt att sänka vissa hyror, vilket alltså inte varit aktuellt. Förra veckan lämnade kampanjen Nej till marknadshyra in 7 000 underskrifter från protesterande till Simon Safari. Han säger dock att detta inte har påverkat beslutet att lägga ner projektet.
— Detta är ett partsgemensamt beslut som baseras på utmaningar i själva arbetet med en systematik i hyressättningen och att vi var för långt ifrån varandra i förhandlingarna.
Arne Johansson från Nej till marknadshyra är nöjd.
– Hade bostadslobbyn lyckats få in Stockholmshyra hade det varit en kraftigt slag mot alla lågavlönade hyresgäster inte minst i Stockholms förorter och speciellt på Järva eftersom Järva-avtalet med måttliga hyreshöjningar efter renovering då hade satts ur spel, säger han i ett pressmeddelande.

Rasmus Klockljung

Dela