Ukrainarna är trötta på kriget

Ukrainas nye presidenten Volodymyr Zelenskyj röstade i parlamentsvalet. Foto: Wikipedia/CC BY 4.0

Efter sin skrällseger i presidentvalet 21 april tidigare i år, har Volodymyr Zelenskyjs nybildade parti ”Folkets tjänare” gått starkt fram i söndagens parlamentsval i Ukraina med över 40 procent av rösterna. Den tidigare krigspresidenten Petro Porosjenkos parti ”Europeisk solidaritet” är utklassat och hamnar på fjärde plats med 8 procents stöd.
På andra plats med 13 procent kommer det proryska partiet ”Oppositionsplattformen”, vilket visar att trots all nationalistisk propaganda och krigshets är det många ukrainare som vill ha goda relationer med Ryssland igen.

Framgångarna för TV-kändisen Zelenskyj, som inte har några tidigare politiska erfarenheter, visar dels att folket är trött på de etablerade och genomkorrupta politikerna som ofta har varit med och styrt Ukraina sedan Sovjets fall. Men det visar också att folket är trött på kriget i östra Ukraina. Till skillnad från den gamle presidenten Petro Porosjenko, som hela tiden försökte eskalera kriget med de ryskspråkiga utbrytarrepublikerna, har Zelenskyj sagt att han vill fredsförhandla och genomföra fångutväxling.
Nu återstår att se om Zelenskyj kommer att hålla det löfte om fred som han har fått mandat att genomföra, och vad han tillåts att göra av EU, USA och Nato.

Vad gäller inrikespolitiken tyder allt på att president Zelenskyj kommer att fortsätta att föra en nyliberal nedskärnings- och privatiseringspolitik. Även om han är ny i politiken har han starka band till den kontroversiella oligarken Ihor Kolomoyskyj, som finansierar flera av de fascistiska frikårerna som fortfarande förpestar Ukraina.
Som den marxistiske sociologen Volodymyr Istjenko sa i en intervju efter valet: ”Det är inte fascisternas närvaro i parlamentet som skrämmer mig, utan på gatorna.”

Per Leander

Dela