Putin håller masken trots rekordlågt stöd

Putin röstar. Foto: Alexei Druzhinin

Putin röstar. Foto: Alexei Druzhinin

 

När Ryssland höll parlamentsval förra söndagen, för första gången sedan den stora proteströrelsen mot Putin 2011-2012, var det med dämpad entusiasm. Valdeltagandet var bara 48 procent, det lägsta sedan Sovjetunionens fall. Det var tydligt att en majoritet av befolkningen bojkottade valet av brist på politiska alternativ.
Trots det påstår regimen nu att man har segrat stort, då det styrande partiet Enade Ryssland fick 54 procent av rösterna, vilket är en ökning med fem procentenheter från valet 2011. Kreml försöker nu hävda att Putin är populärare än någonsin. Det är att luras med statistik. Ser man till andelen faktiska röster fick Enade Ryssland 7 miljoner färre röster än i förra valet, och det folkliga stödet för Putins parti är i själva verket rekordlågt.
Andelen som röstade varierade också stort runt om i landet. I republiker som Tjetjenien och Dagestan, samt delar av Sibirien, där lokala partibossar har sträng kontroll över befolkningen, var valdeltagandet som högst och nästan alla röstade på Enade Ryssland. I storstäder som Moskva och Sankt Petersburg, där oppositionen är som starkast, var valdeltagandet som lägst.
Även det relativt stora Kommunistpartiet förlorade hälften av sina väljare och fick bara 9 procent, eller 6,5 miljoner röster, jämfört med 12,5 i förra valet. De två liberala oppositionspartierna, socialliberala Jabloko och högerpartiet PARNAS, fick vardera runt en procent av rösterna. Inget alternativt vänsterparti fick dock ställa upp i valet.

Vid förra valet 2011, då regimen helt öppet lät genomföra ett massivt valfusk för att säkra majoriteten av platserna i parlamentet, reagerade hundratusentals människor med att ta till gatorna och demonstrera i den största proteströrelsen i Rysslands moderna historia. Regimen togs först på sängen och lät proteströrelsen pågå i ett halvår, innan den slutligen krossades med våld och massgripanden.
Denna gång har Kreml lärt sig en läxa och undvek att fuska på samma fräcka sätt rakt framför näsan på folk. För att säkra röster har man istället infört ett nytt system med enmansvalkretsar, som innebär att Enade Ryssland kommer kunna ta 343 av parlamentets 450 platser, och få den två-tredjedelsmajoritet som behövs för att styra ensamma. Men det är en regim som fjärmar sig allt mer från folket.

 

 

Per Leander

Dela