Bolotnajafångarna idag

Efter förra ryska parlamentsvalet i december 2011, då det avslöjades att regimen hade organiserat ett massivt valfusk, blossade det upp en stor proteströrelse mot Putin. Rörelsen kulminerade med demonstrationen på Bolotnajatorget 6 maj 2012, varefter ett trettiotal vanliga aktivister och kända oppositionsledare greps. De flesta var vänsteraktivister.

Några har nu avtjänat sina straff, medan ett tiotal benådades i en stor amnesti i december 2013. Men fortfarande sitter fem av dem i fängelse, och två avtjänar villkorliga fängelsestraff. Dessutom har ytterligare två personer gripits mera nyligen och sitter nu häktade i väntan på rättegång och dom.

sergej-udaltsov1Sergej Udaltsov
Född 1977. Socialist och ledare för Vänsterfronten.
Dömd till 4 år och 6 månaders fängelse som en av proteströrelsens initiativtagare och organisatörer. Under rättegången beskylldes han även för att vara georgisk spion och CIA-agent. Innan fängelsestraffet satt han i husarrest i över ett år, vilket inte har räknats med i domen.

 

 

leonid-razvozzjajevLeonid Razvozzjajev
Född 1973. Socialist och aktivist från Vänsterfronten. Dömd till 4 år och 6 månaders fängelse.
Lyckades först fly till Ukraina och sökte politisk asyl vid FN:s flyktingkontor i Kiev, men kidnappades av den ryska säkerhetspolisen. Han utsattes för tortyr tills han erkände att han var en ”georgisk agent”; ett erkännande som han senare tog tillbaka.

 

 

gaskarovAleksej Gaskarov
Född 1985. Antifascist och miljöaktivist.
Dömd till 3 år och 6 månaders fängelse för att ha deltagit i demonstrationer, officiellt anklagad för att ha misshandlat en polis, trots att videofilmer visar motsatsen.

 

 

 

dmitrij-ichevskijDmitrij Isjevskij
Född 1983. Politiskt obunden, men deltog i flera demonstrationer för fria val.
Dömd till 3 år och 2 månaders fängelse.

 

 

 

 

ivan-nIvan Nepomnjasjtjich
Född 1990. Politiskt obunden, men deltog i flera demonstrationer för fria val.
Dömd till 2 år och 6 månaders fängelse.

 

 

 

 

jelenaJelena Kochtarjeva
Född 1955. Deltog i demonstrationerna för fria val. Dömd till 3 år och 3 månader villkorligt fängelse.

 

 

 

 

aleksandra-dAleksandra Duchanina
Född 1993. Anarkist. Deltog vid demonstrationen vid Bolotnajatorget och har enligt videobevis kastat ett föremål mot polisen. Dömd till 3 år och 3 månaders villkorligt fängelse.

 

 

 

dmitry-buchenkovDmitrij Buchenkov  
Född 1978. Anarko-kommunist. Greps i december 2015, tre år efter proteströrelsen. Väntar fortfarande på rättegång och dom.

 

 

 

 

maxim-pMaksim Panfilov
Född 1985. Politiskt obunden med deltog i demonstrationerna för fria val. Greps i april 2016, mer än tre år efter proteströrelsen.
Väntar fortfarande på rättegång och dom.

 

 

Per Leander

Dela