Protester mot fängslandet av ”folkets guvernör”

Demonstration i Chabarovsk. Foto Wikipedia

Demonstration i Chabarovsk. Foto Wikipedia

I en månads tid har folkliga protester skakat den ryska regionen Chabarovsk i fjärran östern på gränsen mot Kina. Människor har gått man ur huse för att demonstrera till stöd för regionens självständige guvernör Sergej Furgal, som blev avsatt på order av Kreml tidigare i somras och nu står åtalad för ett serie mord som ska ha ägt rum för 15 år sedan. Något som han själv nekar till och oberoende bedömare bara ser som ett svepskäl för att få bort honom.
Bakgrunden är att Sergej Furgal oväntat segrade med 70 procent av rösterna i Chabarovsks lokalval 2018, mot den sittande guvernören Vjatjeslav Sjport från Putins maktparti Enade Ryssland. Det är extremt ovanligt att någon som utmanar makten når framgång i demokratiska val i Ryssland, där Kremls kandidater i regel alltid vinner genom en kombination av hegemoni, folklig apati och valfusk. Men Sergej Furgal segrade oväntat och blev en symbol för motståndet mot Putinregimen.

Därmed inte sagt att att den 50-åriga Sergej Furgal skulle vara någon revolutionär. Han är en lokal småborgerlig mittenpolitiker som verkar vilja det bästa för sin region, bekämpar korruptionen och är beredd att gå emot Kreml när han känner att det behövs. Formellt är han medlem i Liberaldemokraterna (LDPR) som är nationalistiskt parti som leds av den skandalomsusade högerpolitikern Vladimir Zjirinovskij, som är lojal med Putin.
Men att Sergej Furgal ställde upp för LDPR ska snarast ses som en valtekniskt lösning, eftersom det är ett av de få tillåtna ”oppositionspartierna” i Ryssland. Det är ett beprövat knep av självständiga ryska politiker att gå med i något av de existerande partierna för att driva sina egna frågor, speciellt på lokal nivå. Det är till exempel vanligt att oberoende ryska vänsteraktivister verkar inom det stora ryska kommunistpartiet i opposition mot den stalinistiska partiledningen. Men om de går för långt blir de utrensade, vilket alltså nu har hänt med Sergej Furgal.

Formellt anklagas han för att ha legat bakom en serie maffialiknande mord på 15 affärsmän i Chabarovsk åren 2004-2005. Sergej Furgal var vid denna tid själv en lokal affärsman och beskylls för att ha velat undanröja sina konkurrenter. Sedan en månad sitter han häktad i Moskva i väntan på rättegången som kan ge honom livstids fängelse. Men i hans hemstad Chabarovsk menar invånarna att det hela bara är en politisk komplott från Kreml för att göra sig av med den självständige och populäre guvernören.
Sedan gripandet av Sergej Furgal har uppemot 100 000 människor samlats till demonstrationer till stöd för honom varje helg, och på vardagarna hålls protesterna vid liv genom mindre manifestationer utanför stadshuset på Lenintorget. Rörelsen har inte någon direkt ledare eller politisk inriktning, utan samlar breda folklager i en allmän missnöjesyttring mot Putinregimens maktmissbruk. Chabarovsk med sina 1,3 miljoner invånare är en fattig industri- och gruvregion av den typ där Putin normalt brukar ha ett stort folkligt stöd från den tysta majoriteten som vanligtvis inte klagar. Också det gör protesterna i Chabarovsk extra intressanta.

Hittills har myndigheterna tolererat de fredliga demonstrationerna och gör snarare sitt bästa för att ignorera och inte dra uppmärksamhet till proteströrelsen. Det är helt tyst om den i statskontrollerad media. Chabarovsk ligger ungefär så långt bort från Moskva som man kan komma, så kanske tänker de styrande i Kreml att protesterna inte utgör något större hot så länge de inte sprider sig. Men när Vänsterfronten i lördags anordnade en mindre demonstration i Moskva till stöd för proteströrelsen i Chabarovsk, var polisen snabbt på plats och grep aktivisterna.
Per Leander

Dela