YPG erövrar nyckelstäder från syriska rebeller

► Kurdiska styrkor rycker fram i Aleppo-provinsen och erövrar nyckelpositioner från syriska rebeller

►Turkiet svarar med artilleri­beskjutning samtidigt som de öppnar för markoffensiv

► Ryssland vill ta Turkiet till säkerhetsrådet för ”aggressivt agerande mot en grannstat”

Arkivbild YPG. Foto: BijiKurdistan / Wikimedia cc-by-sa

Arkivbild YPG. Foto: BijiKurdistan / Wikimedia cc-by-sa

Den kurdiska YPG-milisen, lierad med PKK:s systerorganisation PYD, har inlett strider mot syriska rebeller och erövrade i veckan flera nyckelstäder och byar i den nordliga Aleppo-provinsen i Syrien.
I måndags tog de kontrollen över Tal Rifaat nära den turkiska gränsen, dagen efter att YPG intog Ayn Daqna och veckan efter att de erövrade den strategiskt viktiga Menagh-basen. YPG:s framryckning sker i skuggan av ryska flygbombningar i området och den syriska regimens offensiv mot storstaden Aleppo som försvagat syriska rebellstyrkor.
Offensiven syftar enligt milisen och dess arabiska allierade i Jaysh al-Thuwar (Revolutionärernas armé) till att bekämpa IS.
– Vi vill nå IS-kontrollerat område, säger Tarek Abu Zeid, talesperson för Revolutionärernas armé till tv-kanalen Al­jazeera. Vi vill bekämpa den här terrorgruppen. Turkiet vill att vi återvänder till Efrin. Det kommer inte hända, vi rycker fram och kommer inte slå till reträtt.

Men Turkiet oroar sig för ett framväxande PYD-styrt kurdiskt område vid sin gräns och inledde som svar på offensiven artilleribeskjutning av YPG-styrkorna. Även syriska regimstyrkor angreps av turkiskt artilleri.
De erövrade områdena kontrollerades innan av Levantfronten – en koalition av moderata islamister och flera enheter kopplade till Fria syriska armén (FSA). FSA-enheterna anklagar YPG för att utnyttja det faktum att de syriska rebellerna slåss både mot IS och regimen under bombardemang av ryska flygvapnet.
– PKK och Revolutionärernas armé hugger oss i ryggen i Aleppos norra landsbygd, sade FSA-kommendanten Mudar Najjar till Aljazeera. De tog fördel av det faktum att vi slåss på två fronter – mot regimen och IS.

Ryssland som stödjer PYD har protesterat kraftigt mot det turkiska agerandet.
– Moskva uttrycker sin allvarliga oro över de turkiska myndigheternas aggressiva agerande mot en grannstat, sade den ryska utrikesministern Sergei Lavrov till nyhetsbyråer. Ryssland kommer stödja en diskussion om denna fråga i FN:s säkerhetsråd för en tydlig utvärdering av den provokativa linjen som förs av Ankara, vilken skapar ett hot mot fred och säkerhet i Mellanöstern och vidare.
På tisdagen diskuterades Turkiets agerande av FN:s säkerhetsråd men uppgifterna om resultatet gick fortfarande vid pressläggning isär. Däremot har USA, som är allierade med Turkiet men samtidigt understödjer PYD i kampen mot IS, manat båda sidorna till återhållsamhet.
– Vi har manat syriska kurder och andra krafter lierade med YPG att inte dra fördel av den förvirrade situationen genom att erövra nya områden, sade en talesperson för amerikanska UD i ett uttalande. Vi har också sett rapporter om artilleribeskjutning från den turkiska sidan av gränsen och vi uppmanade Turkiet att upphöra med beskjutningen.

Turkiet tillsammans med Saudiarabien och Qatar pratar nu allt högre om en multinationell markledd insats i Syrien, med kriget mot IS som förevändning. Saudiarabien har redan beslutat att skicka stridsflygplan till den turkiska flygbasen Incirlik – bas för kommande luftanfall i Syrien.
– Vi vill ha en markoperation med våra internationella allierade, sade en turkisk företrädare enligt nyhetsbyrån Rudaw. Utan en markoperation är det omöjligt att stoppa striderna i Syrien.
Både Turkiet och Saudiarabien betonar att de inte tänker agera på egen hand.
– Om ett beslut tas om att skicka specialstyrkor mot IS så kommer Saudiarabien att delta, sade den saudiske utrikesministern Adel al-Jubeir i tysk tv.
Som om det inte räckte signalerade Iran i början av veckan att de är beredda att ”skydda” det syriska luftrummet om regimen i Damaskus begär det.

Det syriska luftrummet och fronten på marken riskerar att bli alltmer överfyllt och potentiella fredsförhandlingar riskerar att omöjliggöras av striderna. Det är en utveckling som bara kan innebära än mer lidande och umbäranden för det syriska folket inom och utanför landets gränser.

Arash Gelichkan

■ SDF: YPG och flera FSA-enheter samt turkmenska och assyriska miliser i en USA-stödd allians mot IS, Syrian Democratic Forces. Revolutionärernas armé, är en tidigare FSA-enhet på kollisionskurs med islamistiska FSA-grupper.
Ryssland stödjer PYD och har liksom USA backat upp YPG med flygbombning.

■ Levantfronten: koalition av sunnitiska rebellgrupper i norra delen av Aleppo-provinsen. består av syriska salafister (Islamiska fronten), moderata islamister knutna till Muslimska brödraskapet och sekulära FSA-enheter.Strider mot regimen och IS.
USA stödjer flera grupper inom koalitionen.

Dela