Avveckla vinst i välfärden! – men med förnuft?

LÖNSAM LITEN VÄN  Inget socialdemokraterna kommer att överge.  foto: Socialdemokraterna

LÖNSAM LITEN VÄN Inget socialdemokraterna kommer att överge.
foto: Socialdemokraterna

 

 

LO vill ha helt vinststopp i skolan, basunerade Svenska Dagbladet ut i förra veckan.
Rubriken väckte vänsterjubel och fick tusentals gilla på sociala medier. Men hade de som hyllade Thorvaldsson verkligen läst hela artikeln? Något absolut vinstförbud krävde han inte. Kravet reducerades snabbt till att ”Jag tycker i alla fall att man ska utreda om det verkligen går att ha vinst som parameter i ett system där vi har plikt.” Men det stora problemet är ett annat. Thorvaldsson vill att regeringen ska överge överenskommelsen med Vänsterpartiet och istället inrikta sig på en långsiktig blocköverskridande överenskommelse med borgarna. Gissa hur mycket vinstförbud en sådan överenskommelse kommer att innehålla.

Annie Lööf hajade snabbt och öppnade i Dagens Nyheter dagen därpå för första gången för diskussioner över blockgränsen i vinstfrågan. Och civilminister Ardalan Shekarabi hängde på. Regeringen har absolut inte satt ner foten.
Frågan om vinsternas storlek är ingen ideologisk fråga (jo, det sa han faktiskt), regelverket måste ”anpassas efter de behov som finns i respektive bransch”, menade civilministern. Ja, gissa hur dessa behov kommer att formuleras av branschens företrädare.
Reträtten är inledd. Bakom rökridåer av till intet förpliktande radikala formuleringar om att överväga vinstförbud inom skolan öppnar i själva verket Thorvaldsson och regeringen för att överge de krav på stopp på vinster i välfärden som inte bara har ett bedövande stöd inom LO och socialdemokratins medlemmar, utan också hos en majoritet av borgerligheten.

Kjell Östberg

Dela