”Vinsterna måste bort”

Robin Zachari, kanslifchef för folkrörelsen Skiftet.org tänker långsiktigt. Foto: Skiftet

► Skiftet driver opinionskampanj mot vinster i välfärden

► ”Nästan inga andra länder har det här systemet”

► Näringslivet skrämmer med nordkoreansk kommunism

Demokratinätverket Skiftet är en folkrörelse som just nu driver en informationskampanj mot vinster i välfärden. Internationalen har talat med Robin Zachari, presstalesman för Skiftet, om varför de är emot att privata företag gör vinst på skola, vård och omsorg.
– Till att börja med så behövs det inga vinster i välfärden. Det fanns en tid då vi inte hade det, vilket gick alldeles utmärkt, och det finns nästan inga andra länder som har det här systemet, säger han, och förklarar vidare:
– Problemet är att pengarna försvinner. Företagen skummar grädden från toppen. Skolföretag ser till att attrahera en viss typ av elever, för det blir billigare så. Man anställer billigare, yngre lärare, och så har man mage att kalla det effektivitet, medan det offentliga får ta hand om de svagare eleverna. Det är inte så att det har blivit billigare och effektivare bara för att vi har företag inom välfärden, utan de tar bara en viss del av sektorn, den mest lönsamma, och så behåller de vinsten.

Robin Zachari är övertygad om att en majoritet av den svenska befolkningen är emot vinsterna i välfärden.
– Om man tittar på opinionsmätningarna så vill ju de allra flesta inte ha det så här. De allra flesta vill ha någon form av reglering av vinsterna. Vi har genomfört opinionsundersökningar som visar att drygt hälften vill inte ha några vinstdrivande företag alls i vården. De som främst vill ha det är de som tjänar pengar på det, säger han.
– Tittar man på det parlamentariska läget, så reflekterar det inte alls vad folk tycker och tänker. Ungefär 8 av 10 vill reglera vinsterna i välfärden. Så det är väldigt tydligt att riksdagen inte reflekterar folkets vilja i den här frågan. I förlängningen så brukar sånt där inte hålla. Vi är inne i det här, inte på kort sikt, utan på lång sikt. Vinsterna måste bort.

Motarbetas ni?
– Ja, asså, det är väl alltid sura, betalda politruker från Timbro och liknande institut, som driver motkampanjer. De menar att det vore någon form av kommunism värdigt Nordkorea om de inte fick göra vinster på skolor. Men Sverige är det enda landet i världen där det här sker.

Och från Socialdemokraterna?
– Nej, det har vi inte märkt, säger Robin Zachari.
Socialdemokraterna är nämligen, precis som borgarna, inte heller emot vinsterna i välfärden, men partiet har nyligen presenterat en utredning, framtagen av Ilmar Reepalu, i vilken det föreslås ett vinsttak.
– Den går ju inte tillräckligt långt. Den tillåter sju procent, plus statslåneräntan i vinstutdelning på insatt kapital. Vi förstår inte poängen med en sådan reglering över huvud taget, säger Robin Zachari.
Han  tror att det handlar om att Socialdemokraterna vill försöka komma fram till en kompromiss med näringslivet och välfärdsföretagen.
– Men någon sådan kompromiss verkar ju inte stå att finna, säger han.

Per Leander

Dela