Ukrainas största bank nationaliseras – tillfälligt

Oligarken Ihor Kolomojskyj

Oligarken Ihor Kolomojskyj

 

Privatbank, den största banken i Ukraina med 20 miljoner kunder, ska tas över av staten för att rädda banken och landet från ekonomisk katastrof. Ukrainas centralbank och Internationella valutafonden IMF har hållit ögonen på Privatbank efter att den i september fick underkänt i ett stresstest. Lån till bankens ägare hade skapat ett hål på 32 miljarder kronor. Sedan dess har läget försämrats snabbt då ägarna inte har betalat tillbaka sina lån som överenskommet. Den 1 december var underskottet motsvarande 53 miljarder kronor, enligt centralbanken.
Banken ägs till största del av oligarken Ihor Kolomojskyj, som tillsammans med de andra storägarna misstänks stå för fyra femtedelar av bankens dåliga lån. Utöver att vara en av Ukrainas rikaste personer är Kolomojskyj mest känd som huvudfinansiär av Högra sektorn och andra fascistiska paramilitära grupper.

Enligt ukrainska centralbankschefen Valerija Gontareva var det Kolomojskyj själv som vände sig till staten för att be myndigheterna att nationalisera banken. Därmed tar staten och skattebetalarna över ansvaret för lånen, medan Kolomojskyj slipper undan sina skulder. Samtidigt försäkrar myndigheterna att Privatbank ska privatiseras igen så snart bankens ekonomi har stabiliserats, vilket ger Kolomojskyj möjlighet att ta tillbaka den i framtiden.
Beslutet tillfredsställer också IMF, som trycker på om att Ukraina måste städa upp i banksystemet och minska korruptionen, som är den värsta i Europa. IMF har lovat Ukraina totalt 165 miljarder kronor i lån, med motkrav på införandet av ett nyliberalt reformpaket. Hittills har Ukraina fått ut mindre än hälften av lånen, eftersom IMF har varit missnöjda med reformprocessen.

Per Leander

Dela