USA: Vattenkanoner mot urbefolkningen

Protester mot DAPL i Standing Rock.

I söndags kväll attackerade polis och säkerhetsstyrkor återigen miljöaktivister och urfolk i Standing Rock i den amerikanska delstaten North Dakota. Den här gången användes tårgas, pepparspray, el-pistoler, gummikulor, en sorts handgranater och vattenkanoner mot de fredliga demonstranterna. Flera hundra personer skadades och 26 fick föras till sjukhus med benfrakturer, inre blödningar och allvarliga köldskador, så kallad hypotermi.
Människorättorganisationer har fördömt det polisiära övervåldet. Framförallt användandet av vattenkanoner i minusgrader. Sheriffen i Morton County, Kyle Kirchmaier, har försvarat agerandet med att det bara rörde sig om brandslangar, något som har fått många att dra sig till minnes hur polisen använde just brandslangar för att bryta upp demonstrationer under den tidiga medborgarrättsrörelsen.

Den hårt kritiserade oljeledningen Dakota Access Pipeline, DAPL, dras alldeles intill Standing Rock Sioux-reservatet i North Dakota. Siouxfolket, som själva kallar sig Oceti Sakowin, menar att ledningen förstör heliga begravningsmarker och hotar dricksvattenförsörjningen för miljoner människor eftersom den dras under Missourifloden. Sedan Oceti Sakowin skapade protestlägret i april i år har motståndet mot DAPL bara vuxit och tusentals aktivister har rest till Standing Rock för att tillsammans med Oceti Sakowin försöka stoppa oljeledningen. Vattenförsvararna fick snart internationell uppmärksamhet när deras fredliga motstånd möttes av övervåld från militariserade polis- och säkerhetsstyrkor. Bilder på demonstranter som attackerats av polishundar spreds i sociala medier och stödaktioner har ordnats för att bland annat rikta uppmärksamhet mot det faktum att över 400 vattenförsvarare hittills har gripits utan giltiga skäl.
Situationen i Standing Rock har fått FN att tillsätta en utredning för att avgöra om de mänskliga rättigheterna kränks i North Dakota. Amnesty International skickar nu människorättsobservatörer till platsen för fjärde gången sedan i augusti och människorättsorganisationer uppmanar justitiedepartementet att utreda polisernas våld mot demonstranterna. Organisationerna vill att Obamaadministrationen öppnar utredningen innan Donald Trump tar över makten.

Donald Trump har nära band till det Texasbaserade olje- och gasimperiet som företaget Energy Transfer Partners tillhör. ETP står bakom bygget av den närmare 200 mil långa oljeledningen, vars syfte är att transportera omkring 68000 liter råolja varje dag från oljefälten i North Dakota till raffinaderierna i Illinois. Företaget har hittills betett sig som att det står utanför lagen. Det har till och med trotsat regeringen vid ett flertal tillfällen.
Redan i september krävde Barack Obama att ETP skulle vänta med det fortsatta oljeledningsbygget. Företaget ignorerade begäran. Istället trappades konflikten upp och samma dag som det amerikanska presidentvalet ägde rum meddelade ETP att det inte finns några planer på att hejda arbetet när det nu närmar sig borrandet av en tunnel under Oahe, en vattenreservoar i Missourifloden. Detta trots att den federala myndigheten som äger marken, Förenta Staternas arméingenjörkår, USACE, inte har gett sitt tillstånd.
Häromveckan meddelade den amerikanska regeringen att den skjuter ytterligare på att ge det slutgiltiga tillståndet som behövs för att dra DAPL under Missouri. Företaget reagerade med att ta frågan till domstol. ETP anser sig ha alla tillstånd som behövs och vekar fortsätta byggprojektet oavsett vilka konsekvenser det får.

Våldsamheterna i söndags kväll började när polisen attackerade demonstranter som försökte avlägsna en polisbarrikad på Backwater Bridge. Polisen spärrade av bron med två militärfordon, cement och taggtråd i oktober och aktivisterna har hela tiden påpekat att vägblockaden utgör en säkerhetsrisk eftersom den skär av den närmaste vägen till den större staden Bismarck. Nu tvingas både de boende i lägret, liksom övrig lokalbefolkning, att ta en omväg på tre mil, en sträcka som kan handla om liv och död för en allvarligt skadad eller sjuk person.
Det polisiära våldet pågick i sex timmar. Dave Archambault, ordförande för Standing Rock Sioux, har sagt att han tror att ETP trappar upp våldet med flit för att tvinga regeringen att tillåta borrningen under Missouri för att slippa problem.
Under måndagen fortsatte företaget att frakta in borrningsutrustning i det kontroversiella området nära Missourifloden. Samtidigt pågick omfattande demonstrationer i Bismarck och 16 personer greps. Demonstranterna krävde att Barack Obama fördömer det polisiära övervåldet. Men den ansvarige sheriffen ser inte att polisen har gjort något fel. Han upprepar sitt mantra om att de bara gör sitt jobb och ”stoppar olaglig verksamhet”. Frågan är varför de i så fall inte stoppar Energy Transfer Partners för tillfället olagliga oljeledning.

Söndagens händelser har fått den demokratiska senatorn Al Franken att uppmana justitiedepartementet att försvara demonstranternas yttrandefrihet. Han kräver att justitieministern, Loretta Lynch, utreder frågan och agerar.
Oavsett vad som händer nu så kommer urbefolkningen i Standing Rock att göra allt som står i dess makt för att stoppa DAPL. Våldet har inte fått Oceti Sakowin och miljöaktivisterna att ge upp. Istället förbereder de sig nu för vintern och ber omvärlden om hjälp.

Emma Lundström

 

Läs också:

Legosoldater attackerar urfolksresning i USA

Dela