Polisen utgör ett hot för miljöaktivister i Sydafrika

Dick Forslund arbetar för organisationen AIDC i Sydafrika.

Samtidigt som kampen fortsätter mot en titangruva i Pondoland på Sydafrikas vilda kust, fortsätter också en annan kamp. Den handlar om att de som mördade motståndsledaren Sikhosiphi Bazooka Rhadebe ska dömas för sitt brott. Men eftersom politiker och poliser verkar vara inblandade i mordet har mordutredningen blockerats. Trots detta kämpar Rhadebes vänner och anhöriga vidare för att få rättvisa, med risk för sina egna liv.

Kvällen den 22 mars 2016 mördades den sydafrikanske människorättsaktivisten och gruvmotståndaren Sikhosiphi Bazooka Rhadebe i sitt hem i Mbizana i Pondoland på Sydafrikas vilda kust. Rhadebe var en ledande person i Amadiba Crisis Committee, ACC, en organisation som samlar motståndet mot ett australiensiskt bolags planer på en titangruva i natursköna Pondoland. En gruva som skulle vara förödande för människor och miljön. Den skulle också trasa sönder Amadibas förfäders marker.
Trots att två och ett halvt år har gått sedan Sikhosiphi Bazooka Rhadebe sköts till döds av två män – som enligt vittnen presenterade sig som polismän – har ännu ingen skyldig gripits för mordet och utredningen har gått i stå. De bakomliggande orsakerna till detta är korruption inom såväl polis som rättväsende. Dessutom finns det mäktiga krafter högt upp i den politiska och ekonomiska hierarkin som vill ha en gruva i Pondoland och därför har sett till att få utredningen stoppad.
Sedan mordet har Rhadebes familj och ACC kämpat för att få en rättvis rättsprocess och för att de verkligt ansvariga för mordet ska ställas till svars. Till sin hjälp har de organisationen Alternative Information and Development Centre, AIDC. Tillsammans har de tillsatt en privat utredning och krävt att den nationella åklagarmyndigheten, NPA, ska ingripa i mordutredningen. De menar nämligen att den blockeras av den lokala avdelningen av specialpolisen Hawks.

AIDC:s Dick Forslund har skrivit en rapport om den blockerade mordutredningen. Han berättar att två nya utredare nu försöker blåsa liv i fallet. De två förra utredarna förlitade sig på att polisen skulle samarbeta, det hände aldrig. De nya utredarna genomförde intervjuer i somras. I dessa intervjuer framkom det att det var polismän som kontraktsmördade Rhadebe.
– Det finns två ögonvittnen. Den yngste sonen, som var hemma när Rhadebe mördades, och en granne som inte har låtit sig intervjuas förut, säger Dick Forslund som menar att det även framkommit att en nationell arbetsgrupp, utskickad från Hawks nationella kontor, har haft som enda uppgift att stoppa utredningen. Det förklarar varför de olika män som haft ansvar för polisutredningen har tystnat bit för bit. De har fått order om hålla mun och att inte släppa ifrån sig utredningsmaterialet. Därför kräver Rhadebes familj, ACC och AIDC att nationella åklagarmyndigheten ska ta över ledningen av utredningen.

Sikhosiphi Bazooka Rhadebe sköts med flera skott utanför sitt hem. Mördarna kom dit i en bil som de stulit från två turister som var kvar i bilen. De hävdade att de var poliser och att Bazooka Rhadebe skulle följa med dem. Men han hade många års erfarenhet av motståndskamp. Han hade varnat sina medkämpar att aldrig låta sig kidnappas, utan hellre dödas på plats, för att det inte ska råda några tvivel om att det är fråga om mord. Han kämpade emot.
Specialpolisen Hawks avdelning i Östra kap tog omedelbart över utredningen och problemen började. Bland annat försökte polisen hindra familjen Rhadebes kriminaltekniska experter från att delta under obduktionen. Dessutom återlämnades den stulna bilen till sina ägare innan den undersökts av rättstekniska experter.
Dick Forslund menar att en avgörande sak i utredningen är det faktum att de två turisterna, två bröder, aldrig intervjuats ordentligt. Bröderna hävdade inledningsvis att de släppt av en kvinnlig bekant på den ensliga väg de befann sig på när mördarna beslagtog bilen.
– De nya utredarna ska försöka tvinga dem att vittna. Hela förfarandet är väldigt egendomligt. Det är väldigt konstigt att turisterna överlevde, de borde egentligen ha skjutits och deras bil bränts upp. Dessutom finns det inga hus där man kan lämna av någon på det ställe bröderna har pekat ut. Det är en väldigt enslig väg så det är konstigt att kontraktsmördarna står och väntar just där.

Nonhle Mbuthuma på besök i Sverige hösten 2016.

En annan av ledarna för ACC, Nonhle Mbuthuma, står också på den ”dödslista” som ska finnas över gruvmotståndare i Pondoland. I våras blev hon kontaktad av en polis som varnade henne.
– Han sade: alla mina kollegor är korrupta. Det är polisen ni ska vara rädda för, säger Dick Forslund och berättar att polismannen även bekräftade att det fanns en nationell arbetsgrupp med uppgift att stoppa utredningen och att det med största sannolikhet är olika höga politiker som är investerade i gruvbrytningen som ligger bakom mordet.
Han berättar också att AIDC har kontakt med människorättsadvokaten Howard Varney som är expert på liknande nedtystade mordfall. Hoppet är att de ska få ihop pengar så att de kan engagera honom i fallet.
– Om inte åklagarmyndigheten och polisen kan utreda det här ordentligt, då kommer vi så småningom att kräva en sista domstolsförhandling. Dit tänker vi i så fall kalla en massa vittnen och göra allt vi kan för att lägga alla korten på bordet. Det är bara att hoppas att någon till slut kommer att snacka. Fram till dess försöker vi samla in pengar för att kunna fortsätta utredningen, liksom för att Nonhle Mbuthuma ska kunna fortsätta ha livvaktsskydd, säger Dick Forslund och tillägger att han i alla fall är lite mer hoppfull nu än tidigare:
– Sedan de nya utredarna tog över och har kommit igång ordentligt så har jag blivit lite mer hoppfull. Hela det här har varit som en utdragen malande oro. Det är som att det alltid är en orange varningslampa som lyser.

Samtidigt som utredningen fortsätter, fortsätter även Amadiba Crisis Committee och Sikhosiphi Bazooka Rhadebes efterföljare att kämpa mot en titangruva i Pondoland. Den 22 september hölls ett propagandamöte för gruvbrytningen i Xolobeni dit ANC bussade gruvförespråkare utifrån för att medierna skulle få en positiv bild av det hela. De 300 lokala gruvmotståndare som försökte delta i mötet blev utjagade av kravallpolis med tårgas och bedövningsgranater. Nonhle Mbuthuma blev omringad av fem polismän som knuffade henne och sade: ”Du är problemet. Om du försvinner skulle det inte vara kaos.” Hon blev senare sprejad med tårgas i ansiktet när hon låg på marken. Ingen gruvmotståndare fick möjlighet att komma till tals på mötet.
Någon vecka senare kommer nyheten att Nonhle Mbuthuma tvingats fly från sitt hem. Hon ska ha blivit kontaktad av en lokal ledare inom ANC och en enskild polisman, båda varnade henne för att kontraktsmördare var på väg med uppgift att döda henne. Just nu befinner sig Nonhle Mbuthuma i säkerhet på annan ort.

Text och foto: Emma Lundström

 

 


Stöd Amadiba Crisis Committee!

N var just tvungen att fly på grund av hitmen. Hon varnades av en ledare i ANC och sedan av en poliskälla, fem minuter innan de kom i bil.” Meddelandet nådde oss från Dick Forslund i Sydafrika i början av veckan. Nonhle Mbutuma, talesperson för Amadiba Crisis Committee som motsätter sig gruvexploatering längs Sydafrikas så kallade Wild coast, har tvingats sätta sig i säkerhet på ”annan ort”. Våren 2016 mördades Bazooka Radebe, som var ordförande i kommittén, för sitt motstånd mot gruvbolagen. Den extremt allvarliga utvecklingen i Sydafrika med exploatering, våld och repression utgör ett växande hot mot rättighetsaktivister, som Nonhle.

Internationalen har startat en blixtinsamling för säkerhet åt Nonhle och andra ledare i Amadiba Crisis Committee liksom för juridisk hjälp åt den utredning av mordet på Bazooka Radebe, som länge försvårats. Hjälp oss med ett bidrag till pg 39691-1 eller swish 123 539 30 53.

Ange ”Nonhle” på överföringen. Målsättningen är minst tiotusen kronor för livvaktsskydd och rättsstöd åt Nonhle och Amadiba Crisis Committee.

Dela