Krigsveteraner skyddar Standing Rock

Standing Rock.

Samtidigt som vintern lägger sig över North Dakota intensifieras kampen mot oljeledningen Dakota Access Pipeline i Standing Rock. Bara dagar efter förra helgens polisövervåld mot demonstranterna utfärdade den federala myndigheten som äger marken, USA:s arméingenjörkår, en vräkningsorder för protestlägret. Enligt ordern måste huvudlägret vara tömt senast den 5 december. Som anledning anger myndigheten att den vill skydda allmänheten från ytterligare sammandrabbningar mellan aktivister och säkerhetsstyrkor. Den hävdar också att den vill skydda aktivisterna från det hårda vintervädret. Efter den 5 december gäller alltså inte längre den i USA så heliga yttrandefriheten i Standing Rock.
Dave Archambault, ordförande för Standing Rock Sioux, har i ett pressmeddelande sagt att vattenförsvararna inte kommer att ge upp: ”Vår beslutsamhet när det gäller att skydda vattnet är starkare än någonsin.” Han påpekar att det bästa sättet för myndigheten att skydda allmänheten är att stoppa företaget Energy Transfer Partners fortsatta bygge av DAPL innan det når Missourifloden och riskerar att förgifta vattnet för miljoner människor.
Företaget saknar fortfarande tillstånd att borra under Missouri. Arméingenjörkåren har skjutit på att utfärda det vid två tillfällen och ETP har tagit ärendet till domstol för att på den vägen tvinga till sig tillståndet.

Polisens metoder i Standing Rock har blivit alltmer militariserade. Läkare på platsen varnar för att polisvåldet nu är så upptrappat att det kan vara dödligt. Men trots våldet, trots att ett läger redan har rivits av polisen och trots att över 500 aktivister har gripits sedan augusti, fortsätter urfolks- och miljöaktivisterna att kämpa för vattnet och Oceti Sakowins heliga begravningsmarker. I huvudlägret bor nu tusentals människor mer eller mindre permanent.
Vräkningsordern kom i fredags, dagen efter Thanksgivning som många urfolk i USA ser som en dag av sorg över de europeiska kolonisatörernas folkmord. I måndags utfärdade även North Dakotas republikanske guvernör, Jack Dalrymple, en evakueringsorder för protestlägret. Men Standing Rock Sioux, som själva kallar sig Oceti Sakowin, menar att de inte kan tvångsförflyttas från mark som enligt ett fördrag tillhör dem.

Vattenbeskyddarna i Standing Rock har under hösten bland annat fått stöd från Veterans for Peace. Krigsveteranerna turas om att bo i lägret och menar att Standing Rock har blivit brytpunkt för många kamper. Där står striden om miljön, klimatet, yttrandefriheten och urfolksrätten. Veteranerna vittnar om att den militariserade polisstyrkan inte skyddar något annat än företagets intressen. Nu planerar över 2000 veteraner att resa till Standing Rock för att, obeväpnade, stå tillsammans med urfolket dagen innan den federala myndighetens vräkningsorder träder i kraft.
En läcka i Missourifloden skulle förstöra dricksvattnet för 17 miljoner amerikaner. Oceti Sakowin menar att kampen mot DAPL är en kamp för vattnet och för framtida generationer. Det är också ett uppror mot 500 år av förtryck.

Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Inte vilken kvinna som helst

USA: Vattenkanoner mot urbebolkningen

Legosoldater attackerar urfolksresning i USA

Dela