Norrbottniskt kommunalråd motsätter sig kärnkraftverk i Pyhäjoki

fennovoima

Allt fler kritiska röster höjs mot det finska energibolaget Fennovoima och ryska statliga Rosatoms planer på ett kärnkraftverk i Pyhäjoki på den finska kusten. Nu vill Övertorneås kommunalråd, Tomas Mörtberg (C), skicka ett protestbrev till den finska regeringen.
Han är kritisk mot Fennovoimas projekt och berättar för P4 Norrbotten att han har fått påtryckningar från kommunbor. De vill att att han tar initiativet till en skrivelse som förklarar den oro som det planerade kärnkraftverket väcker hos stora delar av befolkningen i Norrbotten och Västerbotten.
Pyhäjoki ligger bara tvärs över Bottenviken och många människor i norra delarna av Sverige minns konsekvenserna av Tjernobyl. Ovanpå de minnena har Fukushimakatastrofen lagt sig som ett slutgiltigt bevis på att kärnkraftverk inte är en hållbar energikälla och borde tillhöra det förgångna.

Även Bodens kommunalråd, Inge Andersson (S) är kritisk mot det storskaliga kärnkraftverket.
– Vi vill inte ha ett kärnkraftverk i vår närhet. På precis samma sätt som danskarna var mycket irriterade över att Barsebäck fanns, så är vi irriterade över att det där kommer att finnas i närheten av oss, säger han till P4 Norrbotten.
Tomas Mörtberg hoppas att fler kommunalråd ska skriva under protestbrevet. Han hoppas även att den finska regeringen ska satsa på alternativa energikällor:
– De kan ju satsa på förnyelsebar energi och satsa mer på vatten och vind.

Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Nuclear Neighbour – en film om motstånd

Alla borde få veta vad som händer i Pyhäjoki

Dela