Seger för arbetarna på Robertson Winery

Foto: Anna Stevensson / Afrikagrupperna

Som Internationalen rapporterade förra veckan har det sydafrikanska lantarbetarfacket CSAAWU och vinproducenten Robertson Winery nått fram till en överenskommelse efter en 14 veckor lång arbetarledd strejk. Överenskommelsen från den 23 november är en seger för arbetarna som bland annat har fått igenom en generell löneökning med åtta procent som ska gälla från augusti i år. Löneökningen kommer att betalas ut retroaktivt den 15 december. Arbetarna har även fått full årsbonus i form av en månadslön som betalades ut i fredags. Dessutom utesluter den slutgiltiga överenskommelsen de ”disciplinära åtgärder” som företaget velat bestraffa 16 strejkledare med.
CSAAWU skriver i ett pressmeddelande att även om facket inte lyckades få igenom arbetarnas ursprungskrav på 8500 rand, alltså 5540 kronor, i månadslön så innebär överenskommelsen flera segrar. Förutom att den nationella och internationella uppmärksamheten som riktats mot strejken i Robertson har tvingat den sydafrikanska regeringen att utreda slavförhållandena inom jordbruket och vinindustrin, så kan arbetarnas kamp få andra runtom i landet som har liknande arbetsvillkor att resa sig och kräva rimliga löner och arbetsförhållanden. Den mobilisering av solidaritet som CSAAWU lyckades trumma upp inger hopp för många sydafrikanska arbetare och facket hoppas nu på att växa och organisera ännu fler.

De solidaritetsaktioner och bojkotter som CSAAWU genomfört har varit avgörande för arbetarnas seger i Robertson, liksom de insamlade pengarna. Facket är fattigt och de strejkande arbetarna är bland dem som har lägst betalt i landet, strejker inom deras sektor sker i princip inte. När strejken inleddes fanns alltså ingen strejkkassa. Men med hjälp av de pengar som samlats in i de internationella solidaritetskampanjerna har strejkledarna lyckats hålla strejken på fötter och hålla samman arbetarkollektivet. CSAAWU menar att just arbetarenigheten är en stor seger för kampen. Det är enigheten som gjort att arbetarna kunnat gå segrande ur striden med företaget.

Även om lönehöjningen är långt ifrån ursprungskravet på 8500 rand i månaden så är den betydande för arbetarna på Robertson Winery. Nu fortsätter CSAAWU arbetet för rimliga löner och arbetsvillkor och för att krossa rasismen och apartheidstrukturerna som lever kvar i den sydafrikanska jordbrukssektorn. Facket tackar nu alla som under hösten visat solidaritet med de strejkande arbetarna i Robertson.
När det gäller det rättsfall mot facket och strejkledarna som företaget drog igång i arbetsdomstolen, meddelar CSAAWU:s advokat, Suzanne Harvey, att domstolens beslut är positivt för facket och arbetarna. Domstolen är visserligen tvungen att ge facket en mindre böter för ohörsamhet, men de fackliga ledarna på Robertson går helt fria. Advokaten menar att den fackföreningsvänliga domen kan bli vägledande för liknande rättsfall framöver.
Arbetarna har nu återvänt till fabriken.

Emma Lundström

 

Läs också:

Apartheid gäller fortfarande för arbetarna på Robertson Winery

De strejkande på Robertson Winery kräver ett värdigt liv

Sydafrika – en sammanstörtad vision?

”Ett människoliv är ganska billigt i Sydafrika”

Dela