Vilka ska gå, styrelsen eller medlemmarna?

img_5246
Det är inte lätt att få någon intervju med Kommunals avdelningsordföranden runt om i landet veckan efter Aftonbladets skandalavslöjanden om ledningens korrupta hantering av medlemmarnas pengar. De är upptagna med att hantera arga medlemmar och flera av lokalavdelningarna håller på att formulera pressmeddelanden där de kräver att hela förbundsstyrelsen avgår.
I Norrbotten har Kommunals avdelningsordförande, Zara Leghissa haft krismöte med de förtroendevalda under tisdagen. När jag når henne per telefon på onsdagsförmiddagen är hon mitt i formulerandet av ett pressmeddelande där sektionen kräver att alla i styrelsen ställer sina platser till förfogande. Hon hinner därför inte svara på några frågor.
I mellersta Norrland nöjer sig sektionen med att kräva ordförande Annelie Nordström avgång. Också där har det varit krismöte under tisdagen. Kommunal Mellannorrlands ordförande, Maritha Mähler, svarar inte under onsdagen men hon har sagt till SVT Västernorrland att sektionen anser att Annelie Nordström måste ta sitt ansvar och avgå. Att det är ett tydligt krav från medlemmarna.

I Umeå är lokalavdelningen på Norrbottens linje och kräver att hela ledningen avgår. Avdelningsordförande Eva Olofsson är bortrest och går inte att nå under onsdagen men det finns ett pressmeddelande som talar om att förbundsledningen har förbrukat sitt förtroende och bör avgå för förbundets bästa. I meddelandet står det bland annat att förbundsledningen med sitt agerande kraftigt åsidosatt stadgarnas viktigaste paragraf. Den som slår fast att förbundets uppgift är att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhället i övrigt.
Inte heller Kommunal Bergslagens ordförande, Malin Ragnegård, lyckas jag nå per telefon under onsdagen. Men hon har sagt till lokalpressen att hon är bestört och att både lokalavdelningen och hon personligen tar avstånd från ledningens agerande. Samtidigt tror hon att medlemmar ser vikten av att vara kvar och kämpa lokalt för att uppnå viktiga saker i avtalsrörelsen.

Även om förtroendet för förbundsledningen sviktar på flera håll i landet än de som räknats upp här, är det flera avdelningsordföranden som anser att Annelie Nordström ska sitta kvar och reda ut den härva hon varit med och skapat. Frågan är bara om hon verkligen är rätt person för jobbet. Ett förbrukat förtroende är svårt att laga.
På onsdagseftermiddagen har närmare 10 000 medlemmar begärt utträde ur Kommunal enligt förbundets pressavdelning. Förbundsstyrelsen har haft ett möte under förmiddagen och på eftermiddagen ska det hållas en presskonferens där Annelie Nordström presenterar ett åtgärdspaket mot ”de brister som uppdagats”. Många av de medlemmar som överväger att lämna förbundet har sagt att de stannar kvar om Annelie Nordström går. Snart vet vi vem som stannar och vem som går. Men hur facket ska demokratiseras kommer troligen fortfarande att vara oklart, i alla fall från ledningshåll.

Emma Lundström

Dela