Avfärda inte Bernie Sanders

Emma Lundström. Foto: Jonatan Johansson
Jag är född in i Socialistiska Partiet. Jag har ätit trotskistisk ideologi och trotskistiska värderingar till middag varje dag i hela mitt liv. För mig är den trotskism jag är uppväxt med det bästa av socialismen. Den är människor med en historisk medvetenhet som brinner för en bättre framtid. Men framför allt annat är den organisering, organisering, organisering.

Därför har jag så svårt för de vänstermänniskor som just nu avfärdar Bernie Sanders för att han inte är den sortens socialist just de har bestämt sig för är den enda rätta. För genom att avfärda honom avfärdar man också den enorma gräsrotsrörelsen som har slutit upp kring honom men som har något mycket större än honom som drivkraft, nämligen socialismen. Man avfärdar alla de människor som under många år har kämpat i total radioskugga för att få socialismen på agendan i samhällsdebatten annat än som ett skällsord. Man avfärdar dem som nu organiserar informations- och diskussionsmöten om vad socialism är för alla nyväckta, nyfikna Berniesupportrar. Man avfärdar dem som skänker det de har möjlighet att avvara till en presidentvalskampanj som de själva bygger, inte storkapitalet.
Man avfärdar helt enkelt de socialister av alla sorter som nu äntligen ser en möjlighet att få en president som åtminstone tar landet i rätt riktning, mot en större jämlikhet istället för tvärtom.

Den som i dagsläget avfärdar Bernie Sanders skulle jag vilja ställa framför de gamla och nya socialister vi träffade under vår höst i Ohio, människor fullt medvetna om att det egentligen inte handlar om Sanders utan om rörelsen som växer kring honom. Fullt medvetna om att även om han kanske inte överensstämmer med exakt deras version av socialism så är han i alla fall en slags socialdemokrat av den gamla skolan, och att en sådan som president skulle vara revolutionerande för USA, och för världen.

Emma Lundström

Dela