Danska Enhetslistan kritisk till de tuffare asylreglerna

Soren Sorengaard

Søren Søndergaard från rödgröna Enhetslistan

 

På tisdagen antog det danska Folketinget den nya kontroversiella lagen om tuffare asylregler, som redan har fördömts av bland annat Amnesty och FN:s flyktingorgan UNHCR. Det högerliberala regeringspartiet Venstre som drev igenom lagen får stöd, inte bara av nationalistiska Dansk Folkeparti, utan också av oppositionspartiet Socialdemokraterna.
Partier som hade tagit ställning emot de hårdare asylreglerna är liberala Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och rödgröna Enhetslistan.
– Vi är så klart helt emot de här inhumana ändringarna av asylpolitiken, även om det inte är så illa som det har framställts internationellt, säger Søren Søndergaard, EU-parlamentariker för Enhetslistan, till Internationalen.

Lagändringen innebär bland annat att det blir svårare och kommer att ta längre tid för flyktingar med uppehållstillstånd att få tillstånd att ta sina familjemedlemmar till Danmark.
– För de som påverkas av det här är det så klart fruktansvärt. Och hur ska man kunna integreras i samhället och koncentrera sig på att lära sig danska språket om man hela tiden går och oroar sig över sina föräldrar eller har barn som är kvar i en krigszon, säger Søren Søndergaard.
– Det här kommer inte att minska antalet flyktingar, bara göra det svårare för dem att ta sig hit på säkra vägar.

Den del av lagen som har fått mest uppmärksamhet internationellt är dock beslutet att danska myndigheter ska kunna beslagta flyktingarnas pengar och andra värdesaker som överskrider 10 000 danska kronor, för att bekosta deras uppehälle. Men Søren Søndergaard tycker inte att det är så konstigt som det låter.
– Det är redan enligt dansk lag så att danska medborgare som till exempel blir arbetslösa måste använda sina egna pengar och andra tillgångar först för att betala för sig, innan de får rätt till socialbidrag. Nu låter man det systemet gälla även för nyanlända flyktingar, säger han, och menar att uppståndelsen kring detta har lett till överdrivna ryktesspridningar som att myndigheterna även tänker ta folks vigselringar och guldtänder, vilket inte är sant.
– Ett större problem, och även en baktanke med detta beslut, är dock att regeringen vill avskräcka flyktingar från att komma till Danmark. Dessutom spär det på rasistiska attityder här, då man framställer det som att flyktingarna kommer hit för att utnyttja vårt välfärdssystem trots att de har egna pengar. Men den absoluta majoriteten som flyr är fattiga, säger Søren Søndergaard.

I måndags, dagen innan lagen röstades igenom i Folketinget, blev representanter från den danska regeringen kallade till Bryssel för en särskild utfrågning i EU-parlamentet, och fick ta emot kritik från flera parlamentariker. Men Søren Søndergaard menar att det mest var hyckleri och för syns skull.
– Det framfördes ingen allvarlig kritik från EU och det kommer inte att antas några resolutioner. Dessutom står EU som helhet för en inhuman flyktingpolitik. Det är inte vid den danska gränsen som flyktingar drunknar, utan i Medelhavet, säger han.
– Den danska regeringen försvarade sig med att man redan har tagit emot så många flyktingar, vilket i viss mån är sant jämfört med andra EU-länder, men samtidigt gick man till val på att man skulle minska invandringen redan innan flyktingkrisen började. Dessutom försvarar sig regeringen med att man inte bryter mot några internationella konventioner gällande asylrätten, men man balanserar på gränsen.
Hur arbetar den danska vänstern nu med dessa frågor?
– Vi måste påverka opinionen i Danmark mot de här hårdare lagarna. Vi har lyckligtvis flera partier med oss i den frågan. Dessutom är Socialdemokraterna splittrade. Även om ledningen stödjer de hårdare lagarna, så var det flera socialdemokratiska ledamöter som röstade emot, säger Søren Søndergaard.
– Vi måste diskutera flyktingarna, inte som ett problem, utan som riktiga människor som behöver hjälp, säger han.

Per Leander

Dela