Sanders seger i Michigan kan spegla resten av valet

Unions Built the USA. Not Billionaires. Foto: Emma Lundström

Opinionsundersökningarna hade helt fel. Det blev ingen storseger för Hillary Clinton i primärvalet i den både symboliskt och politiskt viktiga delstaten Michigan. Istället vann Bernie Sanders med 50 procent mot 48. Alla som har sett rörelsen kring senatorn från Vermont som ett luftslott som när som helst kan sjunka ihop, har nu fått mer än tillräckligt med bevis på att så inte är fallet. Den politiska revolutionen fortsätter att växa i USA.

Michigan skulle vara en del av Clintons så kallade ”brandvägg” av stater där den afroamerikanska befolkningen skulle ta henne till en säker seger. Men tisdagens valresultat visar att det är stor skillnad på politisk inställning mellan konservativa afroamerikanska väljare i de södra delstaterna, och urbana afroamerikanska väljare i Michigan, en delstat med stora sociala och ekonomiska sår efter industrinedläggningar.
Det var ganska märkligt att opinionsundersökningarna innan valet visade en klar seger för Hillary Clinton med så mycket som 20 till 30 procent i en industristat där Bernie Sanders budskap om social och ekonomisk rättvisa och jämlikhet, mot frihandelsavtal och ett riggat politiskt system borde passa som hand i handske. Hillary Clinton försökte också i sista stund vinna fler arbetarväljare med löften om ett räddningspaket till bilindustrin, samtidigt som hon attackerade Bernie Sanders för att vara emot en sådan räddning. Utspelet slog tillbaka på henne själv och kan vara en av anledningarna till förlusten. Ett lika stort misslyckande som när hon försökte få det att framstå som att Sanders, med sitt förslag om sjukvård för alla, vill skrota Obamacare.

Varför är en seger i Michigan så viktig? Därför att det är den största och mest mångfacetterade delstat som Bernie Sanders har vunnit hittills. Valresultatet i Michigan anses av många demokrater vara en tydlig indikator på hur det kommer att gå i resten av valet eftersom väljarbasen där är väldigt lik den i många av de delstater som ännu inte har röstat. Sanderskampanjen har haft sitt kontor i den hårt drabbade staden Flint vars befolkning till 59 procent är afroamerikansk. Att han i högre grad än förut vann röster bland afroamerikanska väljare tyder på att det bara kommer att gå bättre hädanefter. Dessutom vann han stort i Dearborn, den stad som har störst arabiskmuslimsk befolkning i landet.
Men trots Michigan, och trots att Bernie Sanders under helgen sopade banan med Hillary Clinton i både Nebraska, Kansas och Maine, fortsätter de traditionella nyhetsmedierna att lägga allt krut på att rapportera om Donalds Trump när det gäller Republikanerna, samtidigt som de försöker få Hillary Clinton att framstå som den enda verkliga kandidaten för Demokraterna. Det är bara det att de konservativa delstater där Hillary Clinton går hem ofta går till Republikanerna i slutänden.

Situationen just nu är alltså inte att Hillary Clinton vinner jordskredsseger på jordskredsseger och att Bernie Sanders borde kliva av och ge henne fritt spelrum som många hävdar. Rent faktiskt har hon hittills kammat ihop elva delstater mot Sanders åtta. Av de 24 procent av delegaterna som hittills har fördelats är det mindre än 200 delegaters skillnad mellan de båda kandidaterna. Och då har två tredjedelar av delstaterna ännu inte röstat. För att vinna krävs det 2,383 delegater. Clintons alla superdelegater bör inte räknas in i jämförelsen eftersom de troligen bara backar upp henne så länge de tror att de backar upp en vinnare.
Det var vad ledningen inom Demokraterna trodde att Hillary Clinton var. En vinnare. Etablissemanget räknade kallt med att hon skulle vara den enda rimliga kandidaten vid det här laget.
Så blev det inte. Istället står det och väger mellan de båda kandidaterna. Något som kan få vågen att tippa över för många väljare är valbarhet i jämförelse med Republikanernas presidentkandidater. De senaste nationella opinionsundersökningarna, bland annat från CNN, visar att det amerikanska folket anser att Bernie Sanders skulle ha betydligt större chans att vinna mot republikanerna än Hillary Clinton.

Det amerikanska primärvalet pågår fram till mitten av juni. Den 15 mars är det val i Ohio, Missouri, Florida, North Carolina, och Illinois. Ohio och Illinois har många likheter med Michigan. Flera av de mest Sandersvänliga delstaterna röstar i april och maj, och den sjunde juni är det dags för kampen om avgörande Kalifornien.
Det ser ljust ut för Bernie Sanders och gräsrotsrörelsen. Alltfler börjar förutspå att han kommer att ta ledningen framemot sommaren. Tvärtemot vad Clintonkampanjen har hävdat så vinner Sanders på att alltfler väljare får möjlighet att lära känna honom och förstå vad han står för. En viktig orsak till det, enligt en ny opinionsundersökning, är ärlighet. Väljarna anser att Bernie Sanders är den mest ärliga och medmänskliga kandidaten av dem allihop. Endast 30 procent tycker detsamma om Hillary Clinton.

Text och Foto:
Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Folket eller eliten – spänningen stiger i det amerikanska primärvalet

Jordskredsseger för Bernie Sanders

Så mycket mer än en våt dröm för “skäggradikaler”

Ödestimma för Sanders i Iowa

Avfärda inte Bernie Sanders

Det växer ett träd i Columbus

Rörelsen som överraskar USA

Socialismen vinner mark i USA

Sverige måste vara bättre än så här

En demokratisk debatt värd namnet

Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla

Den amerikanska drömmen är inte till salu

Dela