Det gick väldigt bra för Bernie Sanders i primärvalet i Wisconsin i tisdags. Så bra att en seger i New York om två veckor känns inom räckhåll. För bara några månader sedan trodde ingen att senatorn från Vermont skulle kunna vinna den viktiga delstaten i mellanvästern. Men det gjorde han. Med 56 procent mot Hillary Clinton 43. De Clintontrogna medierna, som CNN och Washington Post, fortsätter dock att skriva att Sanders segrar inte betyder någonting i det långa loppet. Nyhetskommentarsajten The Young Turks har påpekat att det är väldigt många av etablissemangsjournalisterna som hoppas blir belönade av Clinton för sin trofasthet. Varför Sveriges Radios USA-korrespondenter kör på samma linje är svårare att förstå. När Sten Sjöström på tisdagskvällen rapporterade från Wisconsin för Studio Ett:s räkning så fick han inte bara vissa fakta om bakfoten utan hävdade också att Hillary Clinton inte är ”stoppbar”: ”Teoretiskt sett är hon väl fortfarande det, men jag skulle säga att i praktiken så är hennes plats som Demokraternas presidentkandidat säkrad till 99 procent.”
Det stämmer inte. I den verkliga praktiken, den som inte definieras av etablissemangsmedierna, har Bernie Sanders vunnit storsegrar de senaste veckorna medan det gått allt trögare för Hillary Clinton. I praktiken pekar de flesta opinionsmätningarna på att Sanders popularitet ökar stadigt medan Clintons sjunker. I praktiken har alla kandidater som vunnit Wisconsin sedan 1960, med ett undantag, blivit Demokraternas slutliga presidentkandidat. I praktiken har Hillary Clintons försprång inför primärvalet i New York den 19 april minskat drastiskt, så drastiskt att det börjar luta åt ännu en seger för Bernie Sanders. En avgörande sådan. Vinner han New York så är chansen väldigt stor att han vinner totalt.
En annan sak som just nu sker i praktiken är Panamaskandalen. Historiens största läcka som visar hur den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca skapat brevlådeföretag i skatteparadis för att gömma pengar. Hillary Clinton drev 2011 igenom det frihandelsavtal med Panama som gjort skatteflykten möjlig. Bernie Sanders motsatte sig avtalet och varnade för dess konskevenser. På så sätt hamnade han på rätt sida av historien, som så många gånger tidigare. Han har även i ett uttalande sagt att han som president kommer att avsluta frihandelsavtalet och inleda en undersökning av amerikanska banker, företag och rika privatpersoner som har förvarat sina pengar i Panama för att undvika att betala skatt.
En annan sak som sker i praktiken och som Sten Sjöström inte tar med i beräkningen är det faktum att alltfler amerikaner väljer bort traditionella medier eftersom den totala avsaknaden av objektivitet blir alltmer märkbar ju längre in i primärvalskampen vi kommer. Istället vänder sig många till oberoende alternativa nyhetskanaler som The Young Turks. Bara under mars månad hade The Young Turks 215 miljoner visningar på Youtube och Facebook.
The Young Turks ger en mer sanningsenlig bild av hur det går i primärvalet och talar om sådant som till exempel CNN väljer att inte låtsas om. Som att superdelegaterna kan byta sida och inte borde räknas in i det totala antalet delegater för varje kandidat. I verkligheten minskar Clintons delegatledning och det finns, vad Sten Sjöström än påstår, en reell möjlighet att Bernie Sanders tar över ledningen efter valet i New York där 291 delegater står på spel.
Så i praktiken är det inte 99 procents chans att Hillary Clinton vinner nomineringen. I praktiken går det bra för Bernie Sanders. Om det hade varit Hillary Clinton som var i hans position vid det här laget i kampanjen hade etablissemangsmedierna mässat om en säker seger och krävt att Sanders klev av racet för gott.
Ett problem för Bernie Sanders är att 16 av de kvarvarande delstaterna håller slutna primärval vilket innebär att oberoende väljare – registrerade väljare som inte är knutna till något parti – inte får rösta. Detta är väljare som i hög grad väljer Sanders.
Ett annat problem är den attack som Clintonkampanjen nu har påbörjat mot Sanderskampanjen för att med tjuvnyp och faktaförvrängningar försöka diskreditera senatorn från Vermont och få opinionen att vända till Hillary Clintons fördel igen. I ett mejl som gick ut till alla supportrar efter vinsten i Wisconsin beskrev Bernie Sanders vad som kommer att ske: ”Ni kan ge er på att den ekonomiska eliten i det här landet inte kommer att ge upp utan att bråka. De kommer att kasta allt de kan på oss. Men om vi står tillsammans så kommer vi att fortsätta vinna.”
Den 9 april är det dags för Wyoming Caucus som förväntas vara en säker seger för Bernie Sanders. Sedan hägrar Brooklyn, New York, där Hillary Clinton till slut gått med på en tv-sänd debatt med Brooklynsonen. Den kommer att äga rum den 14 april.
Text och foto:
Emma Lundström
Tidigare i Internationalen:
Vad som än händer nu så är det rörelsen som räknas
Sanders seger i Michigan kan spegla resten av valet
Folket eller eliten – spänningen stiger i det amerikanska primärvalet
Jordskredsseger för Bernie Sanders
Så mycket mer än en våt dröm för “skäggradikaler”
Sverige måste vara bättre än så här
En demokratisk debatt värd namnet
Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla
Den amerikanska drömmen är inte till salu