Jordskredsseger för Bernie Sanders

Bernie Sanders in Cleveland. Foto: Emma Lundström

Det var väntat att Bernie Sanders skulle ta hem primärvalet i granitstaten New Hampshire. Men att det skulle bli en sådan jordskredsseger vågade nog ingen riktigt hoppas på, eller fasa inför. Trots att Hillary Clintons kampanj har gjort allt för att krossa det massiva Sandersstödet i delstaten – bland annat genom att skicka ut Bill Clinton på korståg och genom så kallade ”push polls” byggda på skrämseltaktik – fick Hillary Clinton bara 28 procent av rösterna medan Bernie Sanders fick 60. Det visar med största möjliga tydlighet att New Hampshire vill ha en demokratisk socialist som presidentkandidat för Demokraterna. Ett faktum som borde få partietablissemanget att äta upp allt tal om att Bernie Sanders inte skulle vara valbar för att hans budskap är för radikalt.
”Tillsammans har vi skickat ett budskap som kommer att eka från Wall Street till Washington, från Maine till Kalifornien. Det budskapet är att det här landets styre tillhör hela befolkningen, inte bara en handfull rika kampanjbidragsgivare och deras Super PACs, sade Bernie Sanders i sitt tal under segerfesten i Concord när valresultatet stod klart.

Ett av Clintonkampanjens fulaste försök att underminera Sanderskampanjen har varit att svartmåla Berniesupportrarna som en samling antifeministiska män med ett gäng kvinnliga följare. Den feministiska förgrundsgestalten Gloria Steinem har varit en av alla de Clintontrogna inom det äldre gardet av elitkvinnor som gått ut och avfärdat de unga kvinnornas politiska ställningstagande på just det sättet. Men det är en väldigt osmart taktik som inte bara fallerar, eftersom den inte har någon förankring i verkligheten, utan också slår tillbaka på Clintonkampanjen. De unga kvinnorna som röstar på Bernie Sanders gör det på grund av hans politik, de har tagit ställning och vet vad de gör vilket har lett till att Hillary Clinton de senaste dagarna har fått känna på deras ilska över att förminskas. Det är till och med så att alltfler politiska kommentatorer nu börjar oroa sig för att även äldre kvinnor ska överge Clinton ju mer medvetna de blir om Sanders faktiska politik och hur den gagnar kvinnorna. Bit för bit förlorar etablissemangets kandidat sin väljarbas. Hennes främsta motargument mot Sanders politiska förslag är att de inte är genomförbara. Hon tror på det gamla systemet. Han tror på ett nytt.

Mycket tack vare Sanderskampanjens massiva volontärinsatser var valdeltagandet i New Hampshire rekordartat och Bernie Sanders pekade i sitt segertal på att samma väljarentusiasm kommer att behövas i presidentvalet i november. Det momentum som hans kampanj just nu både skapar och fångar upp runt om i USA är ett måste som motvikt till de republikanska kandidaternas rent ut sagt fatala högerpopulism. Många människor som skulle få det betydligt bättre med Sanders politiska program väljer idag den högljudde Donald Trump som vann republikanernas röst i New Hampshire. Precis som ekonomen Robert Reich påpekade i en intervju innan primärvalet satte igång så är väldigt många amerikaner trötta på ett riggat system som inte är till för dem. Hillary Clinton representerar det systemet. De som vill ha något annat har nu att välja mellan en diktator som säger att han ska göra allting bra igen, eller en rörelseledare som tillsammans med gräsrötterna vill bygga ett ekonomiskt och socialt jämlikt USA på folkets villkor.
Nästa stopp för primärvalet är Nevada, därefter kommer South Carolina. Även om det statistiskt sett borde gå bra för Hillary Clinton i båda delstaterna så är det onekligen Bernie Sanders som har den bästa medvinden just nu.

Text och foto:
Emma Lundström

Tidigare i Internationalen:

Så mycket mer än en våt dröm för ”skäggradikaler”

Ödestimma för Sanders i Iowa

Avfärda inte Bernie Sanders

Det växer ett träd i Columbus

Rörelsen som överraskar USA

Socialismen vinner mark i USA

Sverige måste vara bättre än så här

En demokratisk debatt värd namnet

Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla

Den amerikanska drömmen är inte till salu

Dela