Göteborg: Palestinier sittstrejkar mot utvisningsbeslut

▶ Migrationsverket ändrar sin bedömning av läget i Gaza

▶ Kan leda till att hundratals palestinier plötsligt utvisas

▶”Vi är familjer, vi har barn som har fötts här i Sverige”

INTERVJU

Sedan den 8 januari deltar ett hundratal palestinier i en sittstrejk mot utvisningar på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Bakgrunden är att Migrationsverket i slutet av förra året ändrade sina rättsliga ställningstaganden angående situationen på Gazaremsan, där dödandet har minskat något de senaste åren, men där de humanitära förhållandena fortfarande är katastrofala till följd av den israeliska blockaden. Det har nu lett till att flera hundra palestinska flyktingar i Sverige har fått avslag på sina asylansökningar och tillfälliga uppehållstillstånd. Många av dem har nu även fått utvisningsbeslut.

Internationalen har talat på telefon med Maysa, som är en av de strejkande på Gustav Adolfs torg.
– Vi är familjer, vi har barn som har fötts här i Sverige. Vi har levt många år här. Många har redan jobb i Sverige, säger hon och berättar att hon har bott här i fem år med sin man och sina fyra barn.
– Min familj har köpt bostadsrätt och allt, men nu får vi inte något förlängt uppehållstillstånd. Min ena son har fått psykiska problem på grund av det här, vi har fått läkarintyg på det, och jag har visat det för Migrationsverket men de bryr sig inte.

Det är inte bara palestinier från Gaza utan statslösa palestinier från hela Mellanöstern som drabbas av Migrationsverkets beslut.
– De vägrar alla palestinier uppehållstillstånd. De vill att vi som flytt från Gaza åker tillbaka dit. Andra palestinier kommer från andra länder, de är statslösa, de kan inte åka tillbaka. Till exempel de som kommer från Libanon, de kan inte åka tillbaka för de är inte välkomna där, säger Maysa.
– Vi kommer fortsätta att strejka inte bara i Göteborg utan på flera platser i Sverige. Vi hoppas, vi håller tummarna, att Migrationsverket ska ändra besluten. Men hittills har de inte lyssnat på oss. Ingen från Migrationsverket vill prata med oss. Ingen bryr sig om oss, säger Maysa.

Per Leander

Dela