”Klimatrörelsen är större och starkare än någonsin tidigare”

Världens ledare, de som har makt att faktiskt göra något, minglar på Kelvingrove Art Gallery. Det räcker inte för att lösa klimatkrisen. Foto: Karwai Tang / UK Gov.

Samtidigt som världens politiska och ekonomiska ledare samlas till klimatmötet Cop26 i Glasgow, reser aktivister från hela världen till Skottland för att kräva radikalare åtgärder. Internationalen har talat med Jacob Oscarson, aktivist från Extinction Rebellion (XR). Han menar att även om läget är allvarligt, är också klimatrörelsen starkare än någonsin, vilket ger hopp.

INTERVJU

Det är en minut före midnatt. Så lite tid har vi på oss om vi ska kunna rädda klimatet. Det erkänner till och med den brittiske premiärministern Boris Johnson i sitt inledningstal som värd för klimattoppmötet Cop26 i Glasgow där många av världens ledare har samlats. Men återigen är risken stor att det bara blir mycket snack och lite verkstad. Det menar den svenske klimatkämpen Jacob Oscarson från Extinction Rebellion (XR), som är på väg till Glasgow för att likt många andra aktivister från hela världen sätta press på de politiker som deltar i det officiella mötet.
– Jag åker dit för protesterna och manifestationerna. Vad det officiella mötet kommer komma fram till vågar jag inte spekulera i, men de har en ganska stor internationell press på sig att göra utfästelser i alla fall. Så jag känner hopp om att det blir bra protester runt mötet i alla fall. Det gör jag. Resten tycker jag inte ser helt bra ut, säger han till Internationalen.

Jacob Oscarson

Jacob Oscarson ser många kritiska paralleller mellan det aktuella toppmötet Cop26 i Glasgow och klimatmötet Cop15 som hölls i Köpenhamn 2009.
– I båda fallen hålls mötet på dyra svårtillgängliga platser i nordvästra Europa. Det gör så att förhandlingsläget för sydländerna inte ser särskilt bra ut. En annan likhet är att vid mötet i Köpenhamn hade det precis varit finanskris, och nu har det varit pandemi, så alla länder har vräkt ut triljoner för att få igång sina näringsliv och ekonomier igen, så det finns en klar risk att man inte kommer känna sig upplagd att satsa på klimatomställningen nu. Samtidigt är klimatförändringarna så manifesta nu, så det finns ändå en stor press på att besluta saker som åtminstone låter bra, säger han och fortsätter:
– Jämfört med 2009 är effekterna av klimatförändringarna som sagt mycket konkretare nu, de syns på allvar i vår närmiljö även i nord, och det kommer att ge en väldig skjuts till protesterna, tror jag. Det finns en väldigt stor besvikelse på politikerna hos alla som åker dit för att manifestera. Dessutom är klimatrörelsen en mycket större rörelse nu än den var för tio år sedan. Det finns mer organisation. Det som Greta Thunberg och Fridays for Futures har gjort har betytt mycket för klimatrörelsen. Så vi är i en betydligt kraftfullare position nu, än vi var i Köpenhamn år 2009.

Vad tror du i bästa fall kommer ut av det officiella mötet?
– Jag tror som sagt att det mest blir ett spel för gallerierna. Om man återigen ska jämföra med Cop15 i Köpenhamn, så tror jag att det är en stor risk att man på samma sätt lovar runt och håller tunt. Att det blir många löften som låter fint på pappret, men som man inom några år kommer att se att det inte blev något alls av dem. Som exempel finns ju löftet från Cop15 om att man skulle satsa hundra miljarder dollar i klimatbistånd varje år. Men sedan dess har det bara betalats ut ett par miljarder över 12 års tid. Det skulle alltså ha varit 12 gånger hundra miljarder till omställningen, men blev bara runt 10 miljarder allt som allt. Det är extremt talande för vad den typ av löften som politikerna ger brukar betyda rent konkret, säger Jacob Oscarson.

Varför tar de styrande politikerna inte det här på allvar?
– Det är ju verkligen frågan det. Jag tror helt enkelt att de inte har fattat hur kort om tid vi har på oss. Folk i ledande skikt förstår sig överhuvudtaget inte på den här typen av planetära fenomen. Ledarna utgår från felaktiga tidsramar och tolkar kurvor som pekar uppåt som att det kommer att gå sakta. Om man som politiker bara tänker en mandatperiod framåt, eller kanske för all del på sin egen livslängd, då inser man inte hur fruktansvärt rakt uppåt de här farliga kurvorna pekar, säger han och fortsätter:
– Så jag tror det är en oförmåga att förstå tidsperspektivet, men det finns ju ekonomiska intressen också, med den mäktiga fossilindustrin i spetsen som motarbetar omställningen. Det är inga lätta grejer så klart att vända på hela det ekonomiska systemet och bryta med fossil­industrin. Som politiker tar man en enorm personlig risk om man försöker göra det, och ingen världsledare har satsat på att försöka göra det hittills. Det kan jag på sätt och vis förstå, för det första som skulle hända om man försöker, är att man avsätts. Då är det ju inte så konstigt att det händer så lite.

Hur går klimatrörelsen vidare efter det här mötet?
– Ja, det blir väldigt spännande. Om det blir riktigt dåliga avtal som resultat av förhandlingarna nu så kommer vi få se en väldigt stor besvikelse bland många aktivister och det globala syd. Då tror jag att det kan bli ett helt nytt tryck i rörelsen efter detta och att vi får se en ny typ av protester med en våldsammare utveckling. Jag gissar att protesterna kommer ta ett hårdare uttryck än de har gjort hittills. De väldigt artiga protester som har varit fram tills nu kan få sig en törn. Jag tänker att klimatrelaterade kravaller eller något i den stilen kommer bli vanligare i framtiden. Det är fullt möjligt, säger han.

När Internationalen når Jacob Oscarson är han på väg med tåg från Göteborg via Köpenhamn och Frankrike till London och slutligen Glasgow. Som vi tidigare har rapporterat om såg det ut att bli en järnvägsstrejk i Skottland, vilket skulle ha försvårat för Jacob Oscarson och andra miljövänliga aktivister att ta sig till mötet. Men i sista stund blev strejken avblåst, berättar han.
– Järnvägsarbetarfacket accepterade budet så tågen går igen, så jag kommer förmodligen nå hela vägen fram utan att behöva improvisera. Men det är fortfarande problematiskt att resa med tåg i Storbritannien på grund av alla privatiseringar. Det har varit minst lika krångligt att försöka boka biljetter från London till Glasgow, som det var att fixa hela resan från Göteborg till London genom Danmark och Frankrike. Det är ett helvete med alla privata tågbolag; att få redan på saker och få det hela att funka. Men som det ser ut nu verkar trafiken gå.

Per Leander

Dela