Göteborg: 300 mot nazism

dsc_09042

► Nazister spred propaganda på Järntorget veckan innan

► Järntorget är en traditionell knutpunkt för arbetarrörelsen

► Vänstern svarade med en manifestation mot nazistiskt våld

Drygt trehundra antirasister samlades på Järntorget i Göteborg under lördagen för att föra ut budskapet ”Inga nazister på Järntorget”. Manifestationen, som organiserades av flera vänsterorganisationer i Göteborg efter ett initiativ från Marxistiska Studenter, var ett svar på att en nazistisk grupp en vecka tidigare hade hållit en överraskande och provokativ manifestation på samma plats.
Ett tiotal nazister hade då stått uppställda med sina fanor på Järntorget, spridit flygblad till förbipasserande och betett sig hotfullt mot alla som vågat ifrågasätta den nazistiska grupperingens närvaro.
Järntorget är en traditionell knutpunkt för arbetarrörelsen i Göteborg, och arrangörerna betraktar därför nazisternas provokation som särskilt allvarlig. Lars Henriksson, fackligt aktiv metallarbetare och medlem i Socialistiska Partiet, berättar om hur chockad han blev när han av en slump stötte på den nazistiska grupperingen på Järntorget veckan innan.

– Jag kom att tänka på en händelse för över 30 år sedan just här. 1983 då vi körde bort den tidens nazister när de bokat lokal i Folkets Hus. Vi såg dem sedan inte på länge. Så varför dyker de upp just nu igen?
Här gör Lars Henriksson flera kopplingar till det rådande samhällsklimatet där partier som Sverigedemokraterna fortsätter växa i opinionen och där ledarsidorna i tidningar som Göteborgsposten och SvD talar om invandringen som ett problem. Henriksson menar att detta är ett kvitto för de nazistiska grupperingarna att de är på rätt kurs.
– Diskussionen förs på deras hemmaplan. De lämnar pojkrummets fradgetuggande datorhat och ger sig ut på gator och torg för att sätta det i verket.

Fredrik Svensson från Marxistiska Studenter påminde om tidigare händelser, som den nazistiska knivattacken mot deltagare på hemväg efter en feministisk manifestation på Möllevången i Malmö, och det brutala angreppet mot en fredlig antirasistisk demonstration i stockholmsförorten Kärrtorp. Han ville varna mötesdeltagarna för riskerna med att helt förlita sig på att det svenska rättsväsendet ska skydda oss från det nazistiska våldet.
– Vi behöver ett organiserat självförsvar av arbetare och ungdomar.
Den syriske konstnären och aktivisten Ahmad al Srahin från Majorna i Göteborg är lite besviken över att inte fler trotsade det bistra januarivädret för att ta ställning mot den växande högerextremismen.
– Jag är övertygad om att de flesta svenskar motsätter sig nazisternas budskap, men tyvärr så vågar väldigt många inte riktigt ta öppet ställning. Jag hoppas verkligen att det kommer vända och att fler antirasister kommer höja sina röster och demonstrera på gator och torg.

Text och foto: Erik Edlund

 

”Skär av deras rottrådar!”

dsc_0884

Lars Henriksson. Foto: Erik Edlund.

Hathögerns olika strömningar börjar flyta samman. Vi vet alla ur vilka smutsbruna dypölar SD kravlade upp innan de drog på sig kavajerna. Idag har akademiska fascister, tidskrifter, konferenser och nätverken av hatfyllda hemsidor skapat nya kontaktytor mellan den välkammade rasismen och dem som levt kvar i kloakerna.
Men kanske viktigast är att detta avloppsslam börjat tränga sig in i färskvattensystemen. När ledarsidorna i tidningar som GP och SvD dag efter dag maler på om invandring som problem och ”att vi måste våga tala om det” (Som om dessa skribenter flaskuppfödda av Svenskt Näringsliv någonsin talade om något annat!!)
(…) Ska vi ha någon chans att bemöta skitfloden som nu stiger krävs det mer än symbolhandlingar och självförsvar. Vi behöver skära av deras rottrådar. ”Dränera träsket” som deras nye kompis, miljardärspresidenten i USA, uttryckte det.
(…)Om vårt svar är ”Ni har fel . Allting är bra.” Då lämnar vi fältet öppet för dessa politiska bedragare. För den stora majoriteten står inför verkliga problem och utmaningar.
Men just detta, verkligheten, är rasisternas stora svaghet. Det är till exempel ingen slump att hela denna politiska träskmark är ense om att vår tids ödesfråga, klimatet, inte existerar. Klimatet är nämligen på riktigt och bryr sig inte om gränser. Fullständigt logiskt att, som SD i veckan, gå till attack mot SMHI!
För när det är på riktigt, när verkliga intressen står på spel, då är deras falska svar och gemenskaper fullständigt meningslösa och farliga för den stora majoriteten. Vi behöver inte gå så långt som till klimatet.

Det räcker att gå till vardagen och där jag tror att arbetsplatserna har en särskilt viktig roll som slagfält mot rasisterna. Så fort vi hamnar i en konflikt med chefer och företag är det nämligen på allvar. Vår enda chans är att hålla samman som anställda, att uppträda som kollektiv och lägga det som skiljer oss åt sidan. De som då börjar yra om att gränsen ska dras mellan oss beroende på var vi är födda eller vilken religion vi tillhör, de bryter enigheten och vår möjlighet att uppträda gemensamt. De ställer sig på motståndarens sida och skadar kollektivet. De avslöjar sig själva och ger oss en möjlighet att driva tillbaka deras idéer till de kloaker där de hör hemma. När vi slåss för gemensamma verkliga intressen fördärvar vi helt enkelt jordmånen för rasism och nazism och skapar en miljö där solidaritetens frön ska gro, växa till vackra plantor och träd med starka rötter som håller samman och dränerar hatpredikantenras träskmarker.

Utdrag ur Lars Henrikssons tal under manifestationen ”Inga nazister på Järntorget” i helgen.

Dela