Vredens dag för Syrien: Det spelar roll vad vi gör i Sverige!

Tågade för Syrien. Foto: Abed Naji

Tågade för Syrien. Foto: Abed Naji

Lördagen den 29 oktober utropades som “Vredens dag för Syrien” av Föreningen Syrien Sverige med parollerna “Stoppa bombterrorn i Syrien” och “Guernica då, Aleppo nu”.

 

I april 1937 jämnades den baskiska staden Guernica med marken av tyskt bombflyg, som bjudits in av fascisten Franco för att krossa den spanska republiken.
Cirka 150 personer samlades på det antifascistiska mötet på Medborgarplatsen i Stockholm, till stöd för det syriska folket mot Assads och Putins terrorbombningar av Aleppo och Syrien. Efter mötet marscherade deltagarna till La Mano, ett minnesmärke till minne av de svenskar som dog under det spanska inbördeskriget när de kämpade för Spaniens demokrati. Under mötet var det även insamling av pengar till de syriska räddningsarbetarna Vita Hjälmarna och försäljning av det nyutkomna numret av förening­ens tidskrift Syrienbulletinen.
Somar Al Naher, journalist och ledarskribent på Aftonbladet var konferencier på mötet. Först hölls ett tal av Föreningen Syrien Sverige på både svenska och arabiska genom Göran Gustavsson och Nadia AlHaj som är ordförande i föreningen. De kopplade samman dagens antifascistiska kamp mot Assad i Syrien med den antifascistiska kampen mot Franco på 30-talet.
– Kampen mot fascism och diktatur måste vara solidarisk och internationell. Vi hedrar därför både Spaniens och Syriens antifascister genom att tåga till La Mano.
– Nu, liksom i Spanien 1937, är det solidaritet över gränserna och en bred kamp mot fascism och diktatur som behövs för att hindra att mörkrets krafter segrar.

Därefter talade Lisa Bjurwald, journalist, författare som bland annat bevakar rasism och

Lisa Bjurvwald. Foto: Tony Karlsson

Lisa Bjurvwald. Foto: Tony Karlsson

fascism. Hon började med att säga att hon var trött på att höra svenskar och andra européer säga att de inte förstår vad som pågår i Syrien.
– Vi européer kan det här. Vi har levt under exakt samma förtryck. Vi har levt under exakt samma diktatorer. Vi vet vad dom gör och vad dom vill.
Lisa Bjurwald menade också att det är en chimär att tro att det inte spelar någon roll vad vi gör här.
– Det här är år 2016. Alla har sociala medier. Allting hörs. Vi har till och med stackars barn som inifrån östra Aleppo twittrar ut sin skräck efter bomberna, natt efter natt. Våra solidaritetsyttringar märks. Vi stöder dem. Det är från folk till folk.
Under starka applåder avslutade Lisa Bjurwald sitt tal med utropet:
– Nu går vi till La Mano och protesterar mot fascister av vår tid, Putin och Assad!

LA MANO Demonstrationen avslutades  med en tyst minut.

LA MANO Demonstrationen avslutades med en tyst minut. Foto: Tony Karlsson

Demonstrationståget marscherade sedan iväg till La Mano, skanderandes slagord såsom “Syrien vill ha frihet, Aleppo vill ha frihet”, “Assad fascist, mördare, Putin fascist, mördare”, “Sverige, agera nu” och sjungandes syriska slagordssånger.
Som avslutning lades det ner blommor vid La Mano följt av en tyst minut för att hedra alla de som har stupat under kampen mot fascism.

Tony Karlsson

Dela