Amerikanska vapen till Saudi får kritik

Sanaafter_airstrike_20-4-2015_-_Widespread_destruction-_15

USA har godkänt försäljning av vapen och bomber till Saudiarabien för ett värde av nästan 1,3 miljarder dollar samtidigt som det arabiska kungadömet bombar grannlandet Jemen.
”Den föreslagna försäljningen stärker Saudiarabiens kapacitet att möta nuvarande och framtida hot från potentiella motståndare under krigsoperationer”, säger amerikanska försvarsmyndigheter i ett uttalande.
Nästan 4500 människor, många civila, har dödats i Jemen sedan Saudi-ledda bombningar inleddes för ett halvår sedan, enligt FN. 23 000 fler har också skadats. Amnestys utredare har kommit fram till att det saudiska flygvapnet många gånger medvetet angriper civila mål. Enligt människorättsgruppen kan den amerikanska försäljningen därmed vara ett brott mot vapenhandelsfördraget som förbjuder försäljning av vapen som används mot civila i krigföringen.

– Det har inte varit några officiella utredningar än och inget ansvar har utkrävts för olagliga anfall i Jemen, säger Amnestys Jemen-utredare, Rasha Mohamed, till Aljazeera. Det är därför oklart på vilken grund USA fortsätter att förse Saudiarabien med vapen och ammunition som tidigare har använts i olagliga anfall.
Många av anfallen som Amnesty International undersökt var olagliga eftersom de medvetet riktades mot civila objekt eller skadade civila och civila objekt på ett oproportionerligt sätt i förhållande till de förväntade militära vinsterna eller misslyckades att skilja mellan civila och militära mål, sade Amnestys Jemen-utredare Rasha Mohamed till Aljazeera.

Men även de stridande styrkorna på marken i Jemen får kritik. De så kallade Houthi-rebellerna som slåss mot saudi-stödda styrkor får kritik för att de använder personminor som skadar och dödar civila, enligt Human Rights Watch.
– Personminor är urskiljningslösa vapen som inte ska användas under några omständigheter, säger Steve Goose på Human Rights Watch i ett pressmeddelande. Houthi-styrkorna bör omedelbart sluta använda dessa fruktansvärda vapen och respektera Jemens skyldigheter under Ottawafördraget mot minor.

Kriget har drivit 1,4 miljoner människor på flykt och den humanitära katastrofen förvärras. 21 miljoner jemeniter är enligt FN beroende av humanitärt bistånd och 13 miljoner människor har inte säker tillgång till mat. Någon lättnad för Jemens lidande befolkning är inte i sikte.
Jemens landsflyktige president Abdrabbuh Mansour Hadi landade i tisdags i hamnstaden Aden. Det är oklart hur permanent visiten är men den kommer efter att styrkor lojala mot Hadi ryckt fram och omringat staden Taiz. Vittnen berättade att bombplan attackerade Houthi-mål i staden upprepade gånger under tisdagen och i måndags dödades 45 soldater från båda sidor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Arash Gelichkan

JEMEN:

■ Shiitiska Houthi-rebeller i norr stödda av förre presidenten Ali Abdullah Salehs styrkor tog över delar av Jemen, inklusive huvudstaden Sanaa, och drev regeringen i exil
i mars 2015.
Houthirebellerna anklagar regeringen för korruption och för att marginalisera shiiterna.
Styrkor lojala mot sittande presidenten Abdrabbuh Mansour Hadi tillsammans med sydjemenitiska styrkor återtog kontrollen över Aden, uppbackad av saudiska flygräder och trupper.

Dela