Miljöaktivist mördad i Sydafrika

Miljöaktivisten Fikile Ntshangase mördades brutalt.

▶ Fikile Ntshangase ledde kamp mot gruva

▶ Sköts till döds framför barnbarnets ögon

▶ Landets aktivister sörjer ännu en kamrat

Att vara miljöaktivist i Sydafrika är livsfarligt. De människor som vägrar vika sig, som trotsar det överhängande hotet och står upp för det de tror på, gör det med risk för sina egna liv. Nu har ännu en av dessa kämpar mördats.
Fikile Ntshangase sköts till döds av fyra män som trängde sig in i hennes hem. Mordet skedde mitt framför ögon på hennes elvaåriga barnbarn. Fikile Ntshangase har lett kampen mot utvidgningen av Somkhelekolgruvans dagbrott. Gruvan drivs av bolaget Tendele Coal och ligger nära Hluhluwe–Imfolozi Park som är ett av Afrikas äldsta naturreservat.
Kolgruvan har stått i fokus för en utdragen juridisk tvist mellan Tendele Coal och miljöaktivister. Som vice ordförande i Mfolozi Community Environmental Justice Organisation, MCEJO, har Fikile Ntshangase – eller Mam’Ntshangase som hon brukade kallas – haft en betydande roll i den pågående rättsprocessen.

Medical Nziba, medlem i MCEJO, var en av dem som intervjuades av den sydafrikanska tidningen Mail & Guardian efter mordet: ”Jag är alldeles bortdomnad av smärta. Men det här kommer inte att stoppa oss från att fortsätta vår kamp mot gruvbrytningen på vår mark. Vår beslutsamhet grundar sig på att hedra en stark kvinna, en stöttepelare i vår gemenskap.”
Kirsten Youens – som varit Fikile Ntshangases advokat i tvisten med Tendele Coal – beskriver henne som en modig aktivist: ”Hon var otroligt frispråkig om sanning och rättvisa och hade inga problem med att peka ut människor som hon uppfattade som oärliga.” Youens menar att Ntshangase aldrig kompromissade om sin moral: ”Som hennes advokat kommer jag att sakna hennes ärlighet, hennes glöd och hennes mod. Hon förtjänade inte att dö. Vi är förkrossade över att ha förlorat henne.”
För brittiska Guardian berättar Kirsten Youen att Fikile Ntshangase nyligen sagt att hon inte kan sälja ut sitt folk: ”Om så krävs kommer jag dö för mitt folk.”

Ytterligare en person som sörjer Fikile Ntshangases död är Sibusiso Mqadi, ordförande för Amadiba Crisis Committee, ACC – som vi har rapporterat om vid flera tillfällen här i Internationalen. Liksom MCEJO har ACC sedan många år fört en farlig kamp för att stoppa en gruva i Pondoland på Sydafrikas vilda kust.
Sibusiso Mqadi säger att mordet väcker smärtsamma minnen. ACC:s tidigare ordförande, Sikhosiphi ”Bazooka” Rhadebe, sköts till döds i mars 2016.
Enligt Sibusiso Mqadi kommer ACC att arrangera en resa för att organisationens medlemmar ska kunna ta sig till Somkhele: ”Mam’Ntshangase var vår kamrat, hon deltog i samma kamp som vi. Vi kommer att åka dit för att visa solidaritet med våra kamrater.”

Emma Lundström

Dela