Seger för USA:s vänster

Alexandria Ocasio-Cortez.


Primärvalen för Demokraterna i delstaten New York ser ut att bli en stor framgång för vänstern inom Demokraterna. Så gott som samtliga av de elva kandidater, som har fått stöd av Bernie Sanders och rörelsen runt honom, var under onsdagen i ledning eller hade redan förklarats som segrare.

För två år sedan vann Alexandria Ocasio-Cortez överraskande en plats i Representanthuset och var nu uppe till omval mot före detta nyhetsankaret på kanalen CNBC, Michelle Caruso-Cabrera. En jordskredsseger för AOC denna gång var inte helt oväntad, men även Jamaal Bowman ser, med största sannolikhet, ut att göra henne sällskap i kongressen. Detta är något av en skräll då han utmanade mångårige kongressledamoten Eliot Engel, som räknas till centristerna inom Demokraterna.

Engel har under sin tid i kongressen bland annat röstat för Irakkriget och mot kärnvapenavtalet med Iran. Han var också en av Hillary Clintons främsta tillskyndare vid primärvalen 2016 och hade i primärvalet stöd av såväl henne som New Yorks guvernör, Andrew Cuomo.
Jaamal Bowman är skolrektor och har gjort sig känd i kampen mot nedskärningar i skolsystemet. Bowman är uttalad socialist och i sitt segertal, citerat i brittiska vänstertidningen Tribune, sa han: ”Fattigdom orsakas inte av ovilja att arbeta hårt. Den beror på politiska beslut och roten står att finna i ett system som i grunden varit ruttet och korrupt sedan USA skapades.”

Emma Lundström

Dela