Det verkliga hotet vid gränsen mellan USA och Mexiko

▶ Trumps hatretorik har piskat upp stämningen

▶ Högerextrema milisgrupper väntar migranterna

▶ De tänker försvara landet mot en ”invasion”

I en månad har den rört sig genom Centralamerika på väg mot USA. Den så kallade migrantkaravanen som består av tusentals människor som flyr från våld och svält, i hopp om en ljusare framtid. De vandrande är främst honduraner. Honduras är ett fattigt och farligt land, en militärregim präglad av korruption, straffrihet, våld och narkotikahandel. Mordfrekvensen är hög. Sedan militärkuppen 2009 har över 600 000 människor lämnat landet.
De som inte kommer från Honduras, kommer antingen från El Salvador eller från Guatemala. Att de vandrar tillsammans beror på att det ger ett ökat skydd. Det är tryggare att vandra i grupp än att vandra ensam.

Det är den andra karavanen för i år. Karavanen i våras fick stor medial uppmärksamhet eftersom tusentals barn separerades från sina föräldrar vid USA:s gräns på grund av Trumps anti-immigrationspolitik. Precis som i våras är målet för migranterna att söka asyl i USA. Det är bara det att Donald Trump har piskat upp stämningen i USA genom att måla upp karavanen som ett enormt hot och skickat 5 200 militärer till gränsen. Till en början sade han att om migranterna kastade stenar så skulle de bemötas med öppen eld, sedan ändrade han sig till att de skulle gripas, inte skjutas.
Trumps fientliga retorik och militära insatser har i hög grad varit en del av kampanjandet inför USA:s mellanårsval som ägde rum den 6 november. Migranterna kommer inte att anlända till gränsen på flera veckor. Hur det politiska landskapet i USA ser ut då är svårt att sia om. Den överhängande risken är att det inte har förändrats till det bättre.

Soldaterna som ska bevaka gränsen är beväpnade och utrustade med helikoptrar, flygplan och enorma mängder taggtråd. Men migranterna riskerar inte bara att bli deporterade eller fängslade när de kommer fram till gränsen mellan Mexiko och USA. Trumps twittrande om hur karavanen består av kriminella och ”väldigt onda människor” och att det rör sig om ”en invasion” av USA, har satt obehagliga krafter i rörelse.
För även om till och med presidentens favoritnyhetskanal Fox News har påpekat att det inte rör sig om någon invasion och att skrämselpropagandan bara är en del av valkampanjen, så har flera högerextrema civila milisgrupper redan tagit sig till gränsen, och fler är på väg.
Dessa medborgargarden består av människor som är tungt beväpnade. Det rör sig om organisationer som tränar sina medlemmar i paramilitära tekniker och som har siktet inställt på att ”försvara sitt land” oavsett vad som krävs.

Gränspolisen har redan varnat lokala landägare vid gränsen för dessa medborgargarden och det förekommer rapporter om att de civila milismän som redan är på plats ska ha stulit material från Nationalgardet.
En av grupperna, Texas Minutemen, har skickat hundra volontärer till Rio Grande för att blockera migranterna. Dessa beväpnade, kamouflageklädda “volontärer” planerar att gräva ner sig längs gränsen med sina halvautomatiska vapen och sina drönare som ska lokalisera folk i mörkret.
Milisledarna hoppas få tusentals civila att ansluta sig för att ”skydda gränsen”.
Migrantkaravanen består i hög grad av kvinnor och barn. I Guatemala City erbjöds de vandrande sådant som mat, kläder, härbärge och läkarvård av humanitära organisationer. Många människor i USA anser att de ska bemötas på samma sätt där. Eftersom många av de högerextrema milisgrupperna även är ultrakristna, fylls sociala medier just nu av påpekandet att de borde bemöta migranterna som Jesus skulle ha gjort. Alltså med öppna armar.

Emma Lundström

Dela