En ”Fredsplan” som bäddar för nya krig

Överens Benjamin Netanyahu
och Donald Trump. Arkivbild.

Tisdagen den 28 januari skulle Donald Trump och Benjamin Netanyahu presentera en fredsplan som en gång för alla skulle göra slut på konflikten mellan Israel och Palestina. Peter Widén bänkade sig framför TV:n för att zappa mellan BBC:s och al Jazeeras livesändningar.

OPINION

När Donald Trump och Benjamin Netanyahu kommer in i den fullpackade salen i Vita Huset och äntrar scenen så inser man att dom inte ens försöker låtsas. Från scenen presenterar dom olika ledande politiker och diplomater som de tackar för insatserna i arbetet med att ta fram ”fredsplanen”. Alla är personer ur deras eget läger och deras egna administrationer. Netanyahu tackar till exempel speciellt Trumps svärson fastighetsmiljardären Jared Kushner för hans brinnande engagemang för Israel och menar att utan Kushner skulle ’’fredsplanen” aldrig kommit till.
Trump och Netanyahu applåderade de personer de presenterade och fick från den samlade publiken av ekonomisk och politisk grädda dundrande applåder och höga bifall varje gång de presenterade för palestinierna förödande och förödmjukande lösningar.
Naturligtvis handlar det inte om ett förslag ”för att lösa konflikten mellan israeler och palestinier”. Det handlar om att den ledande imperialistmakten i världen ser till att den part som hela tiden varit deras allierade får allt den vill och att den andra sidan, palestinierna trampas ytterligare ner i förtryck och förnedring.
Viktiga delar av den ockuperade västbanken ska helt enkelt annekteras och bli en del av Israel. Dit hör Jordandalen. Palestinierna kommer därmed att inte enbart förlora värdefull jordbruksmark de skärs dessutom av från den vattenförsörjning som Jordanfloden innebär. Redan nu använder 750 000 israeliska bosättare på västbanken sex gånger mer vatten än de 3,1 miljoner palestinier som bor på västbanken.

På söndag ska israeliska Knesset rösta om annektering av Jordandalen. Vidare ska stora delar av bosättningarna införlivas med Israel. Trump- Kushner-Netanyahu sätter sig över alla FN-resolutioner. Kartor och färdplaner kastas på sophögen. Trump löser alla problem med Israels olagligheter genom att förklara dom lagliga. Israel ska nu få hela Jerusalem som odelad huvudstad. Bifallet var enormt när han meddelade detta till de församlade i Vita Huset. Något mattare blev applåderna när han minuter senare meddelade att palestinierna skulle få en huvudstad i östra Jerusalem. Vad menar han? Var detta ytterligare ett exempel på Trumps förakt för logik och för hans förmåga att kasta ur sig motsägelser?
Men alla vänner av det koloniala projektet Israel kunde vara lugna. Jared Kushner och hans svärfar hade som de fastighetsspekulanter de är kommit på att man kan kalla ett område öster om det egentliga Östra Jerusalem för…”Östra Jerusalem”.
Netanyahu var euforisk över att områden nu inte skulle vara ”illegalt ockuperade” utan en del av den israeliska staten. Och för att understryka att det inte handlade om någon stat för alla som bor inom gränserna utan en exklusivt judisk stat, så upprepades detta gång på gång.
Stort bifall från den exklusivt klädda publiken blev det också när Trump och Netanyahu meddelade att de som blev offer för den etniska rensningen 1948 och deras ättlingar aldrig kommer att få komma tillbaka.
I ”fredsplanen” står det att palestinierna måste erkänna den judiska staten, att Gaza ska avväpnas och att palestinierna ska ta avstånd från all terror. Inte en bokstav om den massiva terrorn som Israel utövat. En terror som lett till desperata aktioner från palestinsk sida. Så som det ofta ser ut i situationer av kolonialt förtryck. Men nu är det kolonialismens och ockupationens offer som ska tvingas ta avstånd från allt motstånd.

Om, observera om, palestinierna går med på dessa förnedrande villkor kan USA tänkas erkänna en palestinsk ”stat”. En ”stat” som blir en enklav utan egen makt, utan tillgång till eget vatten, helt i händerna på israeliska säkerhetsstyrkor. Trump-Kushner trampar på det palestinska folket. Deras världsåskådning visar sig i att de, om palestinierna kapitulerar och förödmjukar sig, kan tänka sig att pumpa in pengar i investeringar. Dessa New York-kapitalister tror att man kan köpa allt för pengar. Att människor kan offra sin värdighet om de blir lovade möjligheten till västerländsk konsumtion. Människor ska fås att sälja sin rätt till demokrati, självständighet och värdighet. Vi såg i somras hur denna syn på livet som en marknad och inget annat fick Trump att föreslå Danmark att sälja Grönland. Politik som fastighetsaffärer.

Al Jazeera gjorde strax efter spektaklet en intervju med Jared Kushner. En obehaglig upplevelse.
Kushner såg ut som och talade som en gammaldags kolonial­herre. Han återkom till att ”palestinierna måste ge upp sina fantasier”.
Vad handlar då dessa ”fantasier” om?
De handlar helt enkelt om nationella och demokratiska rättigheter, att inte vara offer för en kolonialpolitik. Vad är det som gör att dessa självklara önskningar ska kallas ”fantasier”? Ja, det som står i vägen är ju att Israel förvägrar palestinierna dessa rättigheter. Men för fastig­hetsmiljardären och kolonisatören Jared Kushner handlar det om att palestinierna lyssnat på ”lögner” från sina egna ledare när dessa ställt upp nationella och demokratiska mål. Enligt Kushner har palestinierna en ”lång historia av missade uppgörelser (deals) bakom sig”. Vad det handlar om är att Kushner tycker att palestinierna istället för att hysa illusioner, borde ha vikit ner sig för länge sedan och accepterat sin roll som mindre värda.

Kommer övriga världen att protestera mot den uppenbara kränkning av det palestinska folket som denna ”fredplan” innebär? Antagligen inte. Många statsledningar och opinionsbildare stöder det koloniala projektet Israel och förnedringen av palestinierna. Andra kommer att vara tysta på grund av rädsla. Alla kunde se hur Jeremy Corbyn beskylldes för antisemitism (rasism specifikt riktad mot judar) eftersom han stöder palestiniernas rättigheter. Corbyn har en lång historia av kamp mot antisemitism bakom sig. Det vet dom som drev lögnkampanjen mot honom. Det struntade dom i. Och dom hade framgång.
Men antisemitismen är en realitet. Och den växer. Alla anständiga krafter måste stå upp emot denna form av rasism. Precis som vi aldrig får glömma den blodiga fördrivningen av det palestinska folket 1948 och det aldrig upphörande förtrycket mot palestinierna sedan dess. Den som förnekar Fördrivningen och Förtrycket måste precis som den som förnekar Förintelsen fördömas.
Den som fördömer bara den ena men tiger om den andra kan inte tas på allvar.

Och det som nu måste fördömas är det faktum att fastig­hets­hajarna Trump och Kushner tar sig rätten att bestämma över det palestinska folket.
Kolonialismen är inte död. Och det är vår uppgift att stå upp mot den, även i dess moderna former.

Peter Widén

Dela