Äntligen ett uppror från inlandet


Det ligger en liten by utanför Vilhelmina i Västerbottens inland. Den heter Latikberg och är grannby med byn där min mormor växte upp. Jag har släkt på kyrkogården där. Den ligger vackert i en slänt. När jag var liten brukade vi handla i butiken i Latikberg. Den är nedlagd sedan många år nu. Det känns lika tomt varje gång vi far förbi. Skolan är också nedlagd. Men allt är inte över.
I Latikberg finns det nämligen en kvinna som heter Inez Abrahamzon. Hon har startat ett uppror som har fått vingar. Det heter Inlandsupproret och dess mål är i första hand att mobilisera människor och göra lokala manifestationer på olika platser i hela landet i maj. Senare kan det bli tal om att åka ned till huvudstaden för två gemensamma, stora manifestationer. En inför EU-valet och en inför riksdagens öppnande i höst.
Syftet är att skapa opinion. Inlandsborna tänker ställa krav på politikerna och använda ”egenmakt för att tillsammans skapa politiskt tryck” och förändra inlands- och glesbygdpolitiken. Fokus ligger på alla människors lika rätt och värde och vikten av en fungerande demokrati.

Det handlar om folklig vrede över ett brutet samhällskontrakt. Över att betala höga skatter samtidigt som all samhällsservice försvinner i snabb takt. Över trasiga vägar som aldrig lagas eller plogas. Över stängda sjukhus. Stängda skolor. Stängda affärer. Stängda bensinstationer. Stängt allting. Samtidigt som staten och storbolagen gör profiter på skogen, malmen, vattnet och vinden. Profiter som rinner som vattendragen ut och bort från inlandet.

Det började med att Inez Abrahamzon, som är journalist och rektor, skrev ett inlägg på Facebook. Hon manade till uppror. Att bryta tystnaden och protestera mot sakernas tillstånd. På kort tid har hennes uppror fått över 7000 anhängare, och siffran bara ökar. Det handlar om människor som ser mantrat ”Hela Sverige ska leva” som en innehållslös floskel som makthavarna använder sig av i sina lama försök att stryka glesbygdsbefolkningen medhårs.
Att klappa med ena handen och slå med den andra har aldrig fungerat för att skapa harmoni bland dem som känner sig väga lättast på samhällsvågen när välfärd ska fördelas.
När Facebooksidan Inlandsupproret gjorde en omröstning om vilka frågor upproret ska driva i första hand, var det tre förslag som vann flest röster. Det första var förslaget om differentierad bränsleskatt med väsentliga vinster för lands- och glesbygd. Det andra var förslaget att behålla vinsten från naturresurser där de produceras. Det tredje var en utbyggd och renoverad järnväg istället för höghastighetståg. Ökad samhällsservice står också högt på listan.
Ilskan från inlandet är en ilska som har låtit vänta på sig. Som har knutits som en näve i fickan och muttrat knappt hörbart länge nog. Jag tänker på de första raderna i Euskefeurats låt Länge har vi väntat: ”Hör upp nu Moder Svea, här är en bulletin / Ifrån norra Norrland, din fattiga kusin / Nu kan vi inte längre bevilja dig kredit.” Den handlar förvisso om Norrbotten. Men inland är inland, oavsett om det gäller Västerbotten eller Norrbotten. Och inlandet har fått nog nu.

Emma Lundström

Dela