
Paris gatorlördag 24 november. Foto: NightFlightToVenus cc-by-nc-nd
▶ Protester mot nedskärningar och höjda skatter
▶ Låginkomsttagare upplever att de krossas
▶ ”De tandlösa” kräver jämlik ekonomisk fördelning
Det har varit ännu en våldsam helg i Paris. De så kallade gilets jaunes, de gula västarna intog stadskärnan med krav på den franske presidentens avgång.
Vid en första anblick kan det tyckas som att de senaste veckornas protester i Frankrike bara handlar om att människor vill ha sänkta bränslepriser, betala mindre skatt och tycker allmänt illa om president Emmanuel Macrons klimatpolitik. Men det är inte hela bilden.
Emmanuel Macron gick till val på att han skulle skapa fler jobb och göra livet bättre för människor. Den ekonomiska politik han sedan har fört, har istället inneburit att de rika gynnas, medan de som redan tidigare hade svårt att få vardagen att gå ihop, nu har fått det ännu sämre. Det är inte för inte som hans motståndare kallar mittenpolitikern för ”de rikas president”.
Macron har bland annat försämrat villkoren för arbetare genom nya arbetslagar. Han har även infört en skatt på pensioner som i hög grad drabbar fattigpensionärer. Samtidigt har han slopat en förmögenhetsskatt. Hans politik har inneburit ökade klyftor istället för minskade. Mer ojämlikhet och därmed också mer missnöje.
Demonstrationerna förra helgen samlade över 100000 människor över hela Frankrike. 8000 intog Champs-Élysées i centrala Paris. Protesterna var till största delen fredliga men strålkastarljuset riktades som vanligt mot den grupp som tog till våld och bland annat slog sönder lyxbutikernas fönster och tände eld på barrikaderna. Macron fördömde våldet som högerextremistiskt.
Men bland de fredliga demonstranterna fanns det många som istället för våld valde att sätta ord på sitt missnöje. I intervjuer med bland annat brittiska Guardian, berättar demonstranter om hur de som låginkomsttagare drabbats av Macrons ekonomiska politik, hur de upplever att skatterna för dem bara ökar, samtidigt som välfärden avvecklas i de områden där de bor. De känner att de betalar sina skatter, men att det bara är de rika som gynnas av det. Själva får de ingenting tillbaka. Att Macrons höjning av bränsleskatten skulle vara miljörelaterad är det många som tvivlar på. De ser hur de får ta skulden medan flygbolag och fraktfartygsbolag slipper skatter, trots att de förorenar mer än så kallat ”vanligt folk”.
Precis som inför presidentvalet i USA 2016 är det påfallande hur många av de missnöjda fransoserna som anser att det finns en politisk elitklass i storstäderna, en klass som bara är ute efter att gynna sig själva, medan låginkomsttagare på landsbygd, i småorter och fattiga förorter för betala notan. Flera av demonstranterna röstade på Macron. De hade förhoppningar. De känner sig svikna. Presidentens centristiska politik fungerar helt enkelt inte. Inte när det folket vill ha är en jämlik ekonomisk fördelning.
Det är alltså egentligen inte Macrons klimatvänliga politik som de gula västarna reagerar mot. Det är att de upplever att de krossas. Att de betalar sina skatter och sedan själva inte har råd med mat när halva månaden har gått. Om du redan befinner dig i en utsatt situation och sedan erfar att allt det som du betalar för tas ifrån dig, att välfärden dras undan under fötterna på dig, då är det kanske inte så konstigt att du blir upprörd när priset på diesel går upp med 16 procent inom loppet av ett år. Det blir det sista strået på hölasset. Allting stjälper.
Efter helgens protester har Macron sagt att regeringen måste presentera ett tydligt svar på folkets ilska. Vad han menar med det är svårt att avgöra. Det är också svårt att tro att hans tydliga svar kommer att göra någon skillnad för dem som protesterar.
Om det är något presidenten har varit tydlig med hittills så är det att han inte låter sig påverkas av gatuprotester. Därför är det inte heller troligt att han kommer att förändra sin ekonomiska politik så att han gynnar de människor som i Frankrike kallas för ”de tandlösa”. De som inte har ekonomiska medel att hävda sig med i samhället. De som tar till gatorna i ett försök att råda bot på sin hjälplöshet.
Den franske ekonomiministern, Bruno Le Maire, medgav i en intervju med BFM television i söndags att den nuvarande krisen går bortom priset på bränsle. Han sade att ”arbete måste belönas bättre” så att människors levnadsstandard kan öka.
Emma Lundström
TANDLÖSA
■ Uttrycket ”les Sans Dents” (de tandlösa) påstås ha myntats av den tidigare presidenten, socialistpartiets François Hollande. Sant eller osant – uttrycket lever kvar och anses visa hur eliten ser på vanligt folk.