Brasilien: valrörelse i våldets tecken

Högerkandidaten
Jair Bolsonaro. foto: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

Med mindre än en månad kvar till de allmänna valen i Brasilien den 7 oktober är attentatet mot högerextremisten och diktaturanhängaren Jair Bolsonaro det dominerande temat. Det var i samband med ett offentligt framträdande i staden Juiz da Fora, norr om Rio de Janeiro, som en attentatsman stack en kniv i Bolsonaro. Inte livshotande, men med följd att han ställer in alla offentliga framträdanden.
Attentatsmannen, som av allt att döma agerade självständigt, greps omedelbart och dådet har fördömts över hela det politiska spektrat. Det har givetvis inte hindrat Bolsonaros halv- och helfascistiska internetarmé att sprida uppgifter – inklusive uppenbart photoshoppade bilder– där han är medlem i PT, eller fd medlem i PT, eller medlem i PSOL, eller fd medlem i PSOL. Bilder tillsammans med Lula. Bilder tillsammans med Dilma, etc. Ingen lögn har varit för liten eller för stor för internetkrigarna (mönstret känns igen….)

Bolsonaro förespråkar i alla lägen våld som lösning på samhällets problem; hur löser vi problemet med ojämlikheten på landsbygden och de jordlösas ockupationer? Beväpna jord­ägarna. Hur få bukt med kriminaliteten i städerna? Låt polisen beskjuta kåkstäderna med kulsprutor från helikoptrar. etc, etc. Han missar inte heller chansen att använda ett kamerastativ, ett paraply eller sina bara händer som imaginära ”vapen” mot alla påhittade ”fiender”.
Sedan Arbetarpartiets(PT) ledare Lula slutgiltigt nekats kandidera till presidentposten, är Bolsonaro den som leder opinionsundersökningarna. Samma opinionsundersökningar säger också enhälligt att han kommer att förlora den andra valomgången, oavsett mot vem han ställs.

PT har nu officiellt utnämnt Sao Paulos före detta borgmästare Fernando Haddad till sin presidentkandidat. Hans vice-presdentkandidat är en ung kvinna, Manuela dAvila, från stödpartiet PCdoB (Brasiliens Kommunistiska Parti).
Alldeles uppenbart är inte den så kallade ”marknaden”, det vill säga ledande kapitalister i Brasilien och i omvärlden, särskilt glada över Bolsonaros framgångar i opinionen. Omedlbart efter attentatet, och den förväntade sympativågen, sjönk den brasilianska valutan Real till historiskt låga nivåer gentemot dollarn. Trots att Bolsonaro hänvisar alla ekonomiska frågor till sin ”guru”, en fanatisk nyliberal med privatisering av allt på programmet, tycks förtroendet för honom i internationella kapitalistkretsar vara mycket lågt. Förmodligen för att man tror att Bolsonaro som president ytterligare skulle destabilisera den redan kaotiska politiska och ekonomiska situationen i Brasilien.

Göran Kärrman

Dela