Jair Bolsonaro försöker härma Donald Trump

Högerkandidaten
Jair Bolsonaro. foto: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

▶ Brasilien är inte USA – ett krisande Brasilien har inte råd att stöta sig med EU eller Kina

 

Brasiliens nyvalde president Jair Bolsonaro har utsett Ernesto Araúju till utrikesminister. Araúju är en tredjeklassens karriärdiplomat som anser att ”klimathotet” är ”en marxistisk sammansvärjning för att gynna Kina”, och tror att ”kulturmarxister” vill kriminalisera heterosexuella förhållanden, kött, olja och Disneyfilmer(!). Bolsonaro sa på ett tidigt stadium att han anser att ”klimatbluffen” är till för att hämma den fria företagsamheten och lovade att Brasilien skulle lämna Parisavtalet. Amazonas skall öppnas för all slags exploatering från gruv- och skogsbolag.

En av den valde presidentens söner, den federale parlamentsledamoten Eduardo Bolsonaro har krävt att sociala rörelser som de jordlösa böndernas organisation MST och de bostadslösas rörelse MTST skall kriminaliseras. (vilket kan göras med stöd av en ”terroristlag” som antogs 2013 med Arbetarpartiets (PT) president Dilma Rouseff vid makten), med motivet att MST och MTST ”stjäl land och bostäder”. Guillerme Boulos, ledare för MTST och tidigare vänsterpartiet PSOL:s presidentkandidat gav Eduardo Bolsonaro svar på tal; ”MTST stjäl inga bostäder. Det är bankerna som stjäl folks bostäder. Minst 70 000 bara under de senaste åren”.

Högern har länge retat sig på att tusentals kubanska läkare arbetar i Brasilien under programmet ”Mais Medicos” (Fler läkare). I de flesta fall i kommuner i landet som hade få eller inga läkare alls tidigare. Nyligen påstod Jair Bolsonaro att de kubanska läkarna inte var kompetenta, att de behandlades som ”slavar” av de kubanska och brasilianska myndigheterna (eftersom de får behålla 3 000 real, motsvarande cirka 7000 kronor, av de 11 000 real som varje läkare kostar).
Som svar på Bolsonaros utfall beslöt de kubanska hälsovårdsmyndigheterna att avbryta allt samarbete med ”Mais medicos” och ta hem alla läkare. Det betyder att mer än 2 800 kommuner i Brasilien blir av med läkare, i många fall blir de helt utan. Bolsonaro har givet­vis lovat att det skall komma nya och ”bättre” läkare efter kubanerna, men det stora problemet är givetvis att hitta läkare att fylla luckorna. Majoriteten av brasilianska läkare har visat noll intresse för att arbeta ute i små inlandskommuner.

Utfallen mot de kubanska läkarna – liksom hotet om att lämna Parisavtalet och löftet att flytta Brasiliens ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem – är sådant som kastas fram för att glädja den skräniga extremhögerns fotfolk. I mångt och mycket ett försök att efterlikna Donald Trumps pompösa retorik. Men – som många påpekat – Brasilien är inte USA. Den krisartade brasilianska kapitalismen har absolut inte råd att stöta sig med till exempel EU-länderna (genom att lämna Parisavtalet) eller ännu mindre med Kina (som är en av landets viktigaste handelspartner).
Det är säkerligen bakgrunden till att Bolsonaro nu tagit tillbaka hotet om att lämna klimatavtalet.

Den brasilianska kapitalismen lever i stor utsträckning på att exportera råvaror, jordbruksprodukter och på den inhemska konsumtionen. Den sistnämnda befinner sig – efter flera år av extrem nedskärningspolitik – i djup kris. Det handelskrig som Donald Trump startat kommer allvarligt att skada Brasiliens export och ytterligare lägga börda på landets ekonomi som redan backat med mer än tio procent sedan 2014.

Göran Kärrman

Dela