Kommer ”Sverigevännerna” att bojkotta Orkla?


Det stormar kring glassbolaget Ben & Jerry’s. SD-toppar och så kallade ”Sverigevänner” rasar över att bolaget tog ställning för lagen som ger 9000 ensamkommande unga människor möjlighet att stanna i landet och gå klart gymnasiet. En lag som röstades igenom i riksdagen i slutet av förra veckan.
”Sverigevännerna” uppmanar till bojkott av både Ben & Jerry’s och Unilever som äger bolaget. Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonesson tycker att glassföretaget ska hålla sig borta från asylfrågan. Men bolaget låter sig inte skrämmas. Det är ändå grundat av två aktivister och känt för att ta tydlig ställning, till exempel för Bernie Sanders.

Samtidigt har nu det slutgiltiga beskedet kommit: Orkla flyttar Göteborgs Kex från Kungälv till Riga om fyra år. Matjätten säger sig vilja ”optimera kexproduktionen”, men lockas mer troligt av de betydligt lägre lönerna i Lettland. Företaget tar ingen hänsyn till de anställda i Kungälv. Den kunskap, tradition och lojalitet som finns där räknas för inget.
Livsmedelsarbetareförbundet upprepade försök att få företaget att ändra sig har inte hjälpt. ”Hela Sveriges kakfabrik” kommer alltså inte längre att ligga i Sverige. 130 år av erfarenheter går i graven.

Ben & Jerry’s bad människor att ”hoppa på kärlekståget” till stöd för de ensamkommande. Orkla gör 350 personer arbetslösa. Den uppenbara frågan som infinner sig är denna: var är alla ”Sverigevänner” som rasar över att Göteborgs Kex inte längre kommer att tillverkas utanför Göteborg?
När kommer bojkotten av Orkla?

Emma Lundström

Dela