Den ryska vänstern samlas igen

Vänsterfrontens Sergej Udaltsov satt 4,5 år i fängelse för sin roll i proteströrelsen mot Putin.

Den 25 oktober samlades representanter för olika ryska vänsterriktningar i Sankt Petersburg för att förkunna att man nu återupprättar Vänsterfronten, den radikala socialistiska samlingsorganisation som för ett par år sedan mer eller mindre krossades av Putins repressiva statsapparat, då flera ledande aktivister fängslades och andra drevs i landsflykt.
Vänsterfrontens frontfigur Sergej Udaltsov, som nyligen avtjänat 4,5 år i fängelse för sin ledande roll i proteströrelsen mot Putin 2011-2012, höll i presskonferensen. Han förklarade att Vänsterfrontens syfte är att försöka samla alla progressiva krafter till en så bred vänster som möjligt för att utmana president Putin och hans regim av oligarker. Men också för att det behövs en stark vänsterrörelse som alternativ till den högerpopulistiska oppositionen i Ryssland som just nu vinner mark under ledning av nationalisten Aleksej Navalnyj.

Sergej Udaltsov hoppas att vänstern kan enas om en gemensam radikal presidentkandidat till det kommande ryska valet våren 2018, men påpekade att det inte kan vara han själv på grund av de lagliga restriktioner som hindrar honom från att kandidera till följd av sitt tidigare fängelsestraff. Udaltsov betonade också att han inte vill att denne kandidat ska vara Kommunistpartiets åldrade ledare Gennadij Ziuganov (den ständiga tvåan i de ryska valen de senaste 25 åren), utan uppmanade denne att lämna plats för yngre krafter. Förhoppningen är att det stora men trötta Kommunistpartiet skulle kunna få ny livskraft med en ny radikalare partiledning, på samma sätt som Jeremy Corbyn har väckt liv i brittiska Labour de senaste åren med hjälp av att involvera gräsrötterna.
Vidare förklarade Sergej Udaltsov att presidentvalet trots allt bara är symboliskt och att den verkliga kampen för social förändring måste ske på gatorna och arbetsplatserna varje dag. Därför planerar Vänsterfronten att dra igång en landsomfattande kampanj för att sätta fokus på de mest akuta sociala problemen i Ryssland, som låga löner och pensioner, illa fungerande sjukvård, dåliga bostäder och sönderfallande infrastruktur. Ett krav som Udaltsov också förde fram är att de naturresurser och viktiga industrier som privatiserades efter Sovjetunionens fall ska åternationaliseras, eftersom det var en stöld av folkets gemensamma egendom och bara berikat ett fåtal oligarker medan klassklyftorna i Ryssland växer.

Den i Sverige bosatte ryske politiske flyktingen Aleksej Sachnin deltog vid presskonferensen i Sankt Petersburg via Skype. Han förklarade att den ryska vänstern måste utveckla sitt internationalistiska arbete och bygga kontakter med radikala vänsterpartier i andra länder. Vi lever nu i en tid när det nyliberala system som de senaste decennierna dominerat i hela världen allt mer börjar falla sönder och ifrågasättas, vilket leder till att det finns öppningar för mer vänsterradikal politik i flera länder, menade Sachnin. Han nämnde speciellt hur betydelsefullt stödet från bland andra svenska socialister har varit för de politiska fångarna i Ryssland under de senaste svåra åren, som exempel på internationell solidaritet. En annan viktig och allt mer akut fråga är att i internationalismens namn bekämpa krigshetsen i både Ryssland och västvärlden, påpekade Aleksej Sachnin.
Vänsterfronten har på senare tid upprättat goda kontakter med den radikale franske vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon, som uttryckte sitt stöd för Sergej Udaltsov när denne satt fängslad och nu ska resa till Moskva för att träffa honom och andra representanter för Vänsterfronten i samband med firandet av den ryska revolutionens hundraårsjubileum. Nu hoppas Aleksej Sachnin att liknande kontakter kan knytas med andra vänsterpolitiker i Europa och planerar att snart ge sig ut på en rundresa med Sergej Udaltsov till bland annat Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike och Storbritannien i detta syfte.

Vänsterfrontens nästa aktion är planerad till den 7 november, det vill säga på hundraårsdagen av oktoberrevolutionen 1917. Eftersom att Putin och dagens ryska regim vägrar att officiellt uppmärksamma detta jubileum, ska Vänsterfronten hålla en egen minnesmanifestation i centrala Moskva, oavsett om man får polistillstånd eller inte. Ett flertal internationella gäster, däribland Jean-Luc Mélenchon, kommer att medverka.
”Vänsterfronten bjuder in alla socialister att delta i denna manifestation. Det är nödvändigt att visa för Ryssland och hela världen att vi är många som tror på socialismens idéer. Trots att detta inte längre är en officiell helgdag, uppmanar vi er att stanna hemma från jobbet. Detta är en händelse man bara får uppleva vart hundrade år”, säger Sergej Udaltsov i ett uttalande.

Per Leander

Dela