Dags att läsa om John Reeds klassiker om ryska revolutionen

Den amerikanske journalisten John Reed (1887-1920)

Den amerikanske journalisten John Reed (1887-1920)

 

Den inbundna nyutgåvan av den amerikanska journalisten John Reeds klassiska reportagebok Tio dagar som skakade världen, som ges ut av förlaget Lind & Co på fint papper lagom till hundraårsminnet av ryska revolutionen, är självklart värd att införskaffa för oss som bara har sönderlästa pocketexemplar från 60- eller 70-talet i bokhyllan.
Vad som slår mig vid omläsningen är att Reed, trots sina sympatier med revolutionen, ger ett väldigt stort utrymme för bolsjevikernas motståndare och kritiker att också komma till tals.
Ibland blir det tröttsam läsning med långa utdrag ur diverse manifest som senare historiker med rätta har glömt bort, men de levande skildringarna av Reeds egna upplevelser – som hans besök i Vinterpalatset både innan och efter att det stormades – väger upp med känslan av att verkligen vara på plats och uppleva något historiskt.
Det är synd att John Reed dog redan 1920, innan han hann skriva den fortsättning på denna bok som han hade planerat.

Per Leander

Dela