Förorterna samlar sig mot våldet

rinkebymorden

I början av december sköts två bröder ihjäl på ett kafé i Rinkeby. Det är bara ett av många exempel på dödligt våld i samband med gänguppgörelser i förorten den senaste tiden. I förra veckan höll boende i Rinkeby och grannförorten Husby flera krismöten, och till helgen planeras en stor manifestation mot våldet.
– Det kommer att bli man ur huse. Folk känner förtvivlan över det som har hänt, och misstron växer mot politiker och regering och stadshus som lovar så mycket men inte levererar, säger Arne Johansson, förortsaktivist och ordförande i Norra Järva stadsdelsråd, till Internationalen.

Vad beror det här våldet på?
– Det beror på att samhället slits isär. Att skolan har fallerat. Efter senaste Pisa-rapporten skryter politikerna över vad de ser som små tecken på bättre skolresultat generellt. Men vad de inte pratar om är att rapporten också visar på att klyftorna ökar mellan olika områden och att resultaten blir sämre i förortsskolorna.
– År efter år har vi ett stort skikt ungdomar som slutar högstadiet utan fullvärdiga betyg för att ta sig vidare till gymnasiet. Därmed har de svårt att få ett riktigt jobb när de blir vuxna, säger Arne Johansson.
– En annan faktor är bostadsfrågan och trångboddheten hemma hos många familjer. Då hänger man på torget och riskerar att hamna i kriminella sammanhang. Inte en majoritet av ungdomarna så klart, men alldeles för många.

arnejohansson

Arne Johansson

Även om våldet ofta är gängrelaterat så är inte alla offren själva kriminella, påpekar Arne Johansson.
– Flera som blir skjutna är helt enkelt på fel plats vid fel tillfälle. Som 15-åriga Robin i Akalla, som blev mördad när han försökte gå emellan ett bråk. 2016 har varit ett tragiskt år, det började med mordet på Robin i januari, och slutade med dubbelmordet i Rinkeby nu i december, säger han.
– Det är en explosiv situation nu. Vi måste vända den här utvecklingen. För det krävs en politisk förändring och nya vindar. Vad som krävs är att förorternas folk höjer sina röster och tar debatten om de verkliga problemen som behöver åtgärdas, bort från rasisterna och högerpopulisternas fördomar.

Vad bör göras för att få stopp på våldet?
– De kommunala förortsskolorna måste räddas. Det står i skollagen att alla barn ska ha rätt till likvärdig skolgång, men så är det inte idag. Nu har vi fått det här systemet med vinstdrivande friskolor som väljer bort utsatta områden med barn som behöver mer resurser, därför att de anses för kostsamma, samtidigt som det kommunala skär ner. Det håller inte!
Tillsammans med satsningar på skolan i de utsatta områdena måste man hjälpa ungdomarna att komma in på arbetsmarknaden så att de får riktiga jobb och inte behöver ägna sig åt kriminalitet för försörjning, menar Arne Johansson.
– Det är absurt att så många unga människor i Stockholms förorter ska gå arbetslösa samtidigt som huvudstadsregionen skriker efter arbetskraft. Därför vill vi se lärlingsplatser inom till exempel byggbranschen. För att lyckas med det behöver vi stöd från fackföreningsrörelsen, säger han.

En annan organisation som det är viktigt att samarbeta med för att kunna förändra situationen i förorterna är hyresgästföreningen.
– Bostadspolitiken måste omformas för att rädda allmännyttan och få ett slut på hyreshöjningarna som kommer att göra att folk blir ännu fattigare. Det är helt absurda hyreshöjningarna som just nu genomförs i förorternas i samband med fuskrenoveringar. Det vi ser är i praktiken införandet av marknadshyror, utan att det finns politiskt beslut om det, säger Arne Johansson.
Ytterligare en orsak till segregationen i Stockholm är att rikare kommuner, som Nacka och Ekerö, vägrar att ta emot flyktingar, så att de fattigare stadsdelarna får ta störst ansvar, menar han.

Samtidigt som han vill komma till rätta med de sociala problemen och våldet på Norra Järvafältet, menar Arne Johansson att den bild som förmedlas i media om förorterna är snedvriden.
– Det är en överdriven bild i media. För det mesta är det väldigt lugnt och jag är aldrig rädd för att gå hem om kvällarna i Husby. Men visst, man ser ju gäng utav unga arbetslösa som hänger och säljer droger på torget. Så det är klart att barnfamiljer är oroliga, säger han.

Per Leander

Dela