”SVT:s fokus på våldet har förstört jättemycket för oss”

Dror Feiler (arkivbild) foto Per Leander

Dror Feiler (arkivbild) foto Per Leander

 

Under lördagen hölls två demonstrationer mot nazismen i Stockholm. Den större hade organiserats av bland annat flera fackföreningar och genomfördes helt fredligt på Sergels torg. Den andra demonstrationen, som organiserades av autonoma Kämpa Stockholm, hölls i Gamla stan där polis och demonstranter drabbade samman, varefter ett antal personer omhändertog av polisen.
Men när Sveriges Television under lördagen rapporterade om händelserna i Stockholm, valde man att i nyhetssändningarna inte säga något om den stora fredliga demonstrationen på Sergels torg, utan nämnde enbart våldet i Gamla stan. En skev nyhetsvinkling som har upprört många.

En av dem är Dror Feiler som var en av organisatörerna till manifestationen på Sergels torg.
– Jag tycker att SVT och många andra medier gav en felaktig beskrivning av vad som hände i Stockholm. De koncentrerade sig på tumultet i Gamla stan som orsakades av att polisen gjorde chocker mot demonstranterna där. Samma poliser som skyddade nazisterna genom att inte ingripa trots att nazisterna ägnade sig åt olagliga saker som hets mot folkgrupp, säger Dror Feiler till Internationalen.
– Genom att vinkla rapporteringen som SVT gjorde gav de allmänheten en bild av att de som demonstrerade mot nazisterna inte var fredliga. Men SVT sa inte ett ord om det stora fredliga demonstrationen, med barnfamiljer och fackföreningar, som hölls på Sergels torg. På så sätt har de förstört för oss jättemycket, säger han.

Internationalen har även sökt SVT:s nyhetschef Ulf Johansson för en kommentar om hur de tänkte vid sin nyhetsvärdering, och fick följande svar via mejl:
– Vi berättade om demonstrationen på Sergels torg inför helgen och vi hade också med uppgifter om den på webben. Däremot inte i våra korta nyhetssändningar på lördag kväll, säger han.

Per Leander

Dela