Husby: Delseger för hyresgästernas kamp

Ett hundratal manifesterade utanför D. Carnegies kontor i Husby. Foto: RS Sthlm

Ett hundratal manifesterade utanför D. Carnegies kontor i Husby. Foto: RS Sthlm

arnejohansson

Arne Johansson

I förra veckan skrev vi om hur det privata bostadsbolaget D. Carnegie i Stockholmsförorten Husby vägrade att ens bemöta hyresgästernas klagomål på bristande underhåll, kalla lägenheter och chockhöjningar av hyran. Sedan dess har utvecklingen gått framåt och D. Carnegie har öppnat för en dialog med de boende i ett försök att nå en kompromiss.
– Det är en första framgång, en delseger kan man kalla det. Men samtidigt är det bara ord på ett papper, så vi måste upprätthålla en hög mobilise­ring bland de boende för att se till att de här löftena införlivas. Vi tar inte ut något i förskott, säger Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd.
Överenskommelsen innebär bland annat att bostadsbolaget går med på att mäta inomhustemperaturen i lägenheterna och att se till så att den håller 20 grader. Dessutom lovar de att fixa akuta problem – som trasiga spisar och kylskåp – inom 24 timmar. Om det inte efterlevs ska man kunna överklaga till högre nivå.
– D. Carnegie har tidigare totalt förnekat att det ens finns problem, nu erkänner man i alla fall problemen vilket betyder att vi har kommit en bra bit på vägen. Det har ju skett en förslumning. Husen har inte underhållits i princip sedan de byggdes på 70-talet, säger Arne Johansson.
– Nu lovar de guld och gröna skogar långsiktigt, men det finns flera hundar begravda. Allt ska vara renoverat inom tio år säger de. Men hyresfrågan, det vill säga höjningar på 50 procent, är inte ens berörd, så det måste vi fortsätta att kämpa emot, säger han.

Arne Johansson menar att huvudproblemet är den pågående utförsäljningen och privatiseringen av miljonprogramhusen.
– I grunden handlar det här om det orimliga i att hyreshus i fattiga förorter ska bli objekt för riskkapitalbolags spekulatio­ner. Det här företaget vill i första hand gynna sina aktieägare, inte hyresgästerna. Det är inte så att det här företaget saknar pengar för underhåll, men man vill maximera vinsterna, säger Arne Johansson.
Han påpekar att Hyresgästföreningen i Stockholmsområdet har varit mycket hjälpsam i kampen för de boendes rättigheter i Husby, men menar att det nu krävs en mobilisering av hyresrättsrörelsen i hela landet.
– Man har vänt andra kinden till alldeles för många gånger, säger han.

Per Leander

Dela