Hyresvärd vägrade ta emot namninsamling

Ett hundratal manifesterade utanför D. Carnegies kontor i Husby. Foto: RS Sthlm

Ett hundratal manifesterade utanför D. Carnegies kontor i Husby. Foto: RS Sthlm

► 600 namnunderskrifter från hyresgäster i Husby

► D. Carnegie stängde kontoret för ”personalens säkerhet”

► Nu förs problemet med slumvärdarna till riksdagen

Torsdagen den 10 november samlades ett drygt hundratal hyresgäster utanför D Carnegies kontor i Husby i Stockholm för att protestera. Listan på klagomålen var lång: dåligt underhållna, i många fall också dåligt uppvärmda lägenheter, dåligt utförda renoveringar och kraftiga hyreshöjningar.
Drygt 1500 lägenheter såldes i slutet av 90-talet ut av kommunala Svenska Bostäder (under socialdemokratisk majoritet i stadshuset). Då som nu till en ”långsiktig ägare”. 20 år senare och med D Carnegie som åttonde ägaren är beståndet nergånget. D Carnegie domineras sedan en tid av det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone. Ett av världens största fastighetsbolag och med devisen ”Köp det, fixa det, sälj det”.
Underhållet – som varit bristfälligt under i stort sett alla ägare sedan utförsäljningen – har nått nya lägstanivåer med D Carnegie. En trasig 30 år gammal spis byts ut mot en annan 30 år gammal spis. Mögliga badrum ”penselrenoveras”, det vill säga målas om. Men det som fått bägaren att rinna över är de så kallade ”helrenoveringarna” av lägenheter som bolaget gjort. Kvaliteten på arbetet är under all kritik men det hindrar inte D Carnegie att ta ut upp till 54 procent hyreshöjningar.
Detta kan jämföras med de exakt likadana hus som Svenska Bostäder helrenoverar med god kvalitet och där hyrorna höjs med 24 procent och det under 3 år.

I samarbete med Norra Järvas Stadsdelsråd har hyresgäster startat en namninsamling för att kräva ett vettigt underhåll, ordentliga renoveringar och det utan extrema hyreshöjningar. Drygt 600 namnunderskrifter har samlats in och idén var att de skulle överlämnats till D Carnegies Vd i samband med demonstrationen den 10 november.
I stället för att ta de boendes oro på allvar stängde bolaget sitt lokalkontor med hänvisning till ”personalens säkerhet”. Tidigare har olika representanter för D Carnegie slagit ifrån sig all kritik och Björn Sundberg, kommunikationschef på D. Carnegie & Co, beskriver protesterna som att Rättvisepartiet Socialisterna försöker uppvigla människor enligt en kommunistisk agenda för att ”skapa ett revolutionärt tänkande bland folk i förorten, programmera människor till ett visst agerande, ungefär som Islamiska Staten”.

Nooshi Dadgostar, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har tagit upp frågan om slumvärdarna i riksdagen genom en fråga till bostadsministern Peter Eriksson. Regeringen måste nog skaffa sig en åsikt; D Carnegie äger 16.000 lägenheter i landet, i huvudsak i miljonprogramsområden och främst i Stockholmsområdet. Tidigare tvingades man sälja knappt 900 lägenheter i Göteborgsförorten Hammarkullen till kommunen, efter en lång strid med hyresgästerna där.
På demonstrationen i torsdags talade inte bara arga hyresgäster, utan också företrädare för Hyresgästföreningen i Järva, en representant för Unga Byggare och lokala företrädare för Vänsterpartiet, Rättvisepartiet Socialisterna och Socialdemokraterna.
Styrkta av enigheten och uppbackningen står det klart att kampen kommer att fortsätta. Vi vet att vi har rätt till drägliga bostäder till ett rimligt pris och vi kommer inte att ge oss förrän slumvärdar som D Carnegie & Co antingen sköter sig som de borde eller helt enkelt lämnar området.

Göran Kärrman,
boende i Husby

Dela