”För Alp Altinörs är det viktigt med internationell solidaritet”

Alp Altinörs med Eylem Dal när han var på sverigebesök i mars 2016.

Alp Altinörs med Eylem Dal när han var på sverigebesök i mars 2016.

Den 9 september greps Alp Altinörs, vice ordförande för det turkiska vänsterpartiet HDP – Folkens Demokratiska Parti, i sitt hem i Ankara.
– Polisen kom på natten för att göra en husrazzia och förde bort honom, berättar Eylem Dal från Socialistiska Partiet, som själv kommer från Turkiet och har goda kontakter med oppositionen där.
– Det sägs också att polisen förstörde alla mobiltelefoner som folk hade filmat händelsen med, säger hon.

Bakgrunden är att Alp Altinörs hade deltagit vid begravningsceremonin för HDP-politikern Zakir Karabulut, som var en av det hundratal människor som dödades vid ett terroristdåd i Ankara den 10 oktober förra året. Men den turkiska regimen beskyller även offren för att vara terrorister och påstår därmed att Alp Altinörs har haft samröre med terrorister.
En mera trolig anledning till att Alp Altinörs greps är hans politiska oppositionsarbete. Han har på senare tid varit aktiv i östra Turkiet och de kurdiskdominerade städer som hålls under belägring av turkisk militär.
– Många människor har dödats till följd av det undantagstillstånd som råder i östra Turkiet. Alp Altinörs hade samlat på sig bevismaterial om de brott som den turkiska regimen begår där, men allt materialet har nu beslagtagits eller förstörts, säger Eylem Dal.

När detta skrivs har Alp Altinörs ännu inte fått någon advokat och det är oklart vad han kommer att åtalas för.
– Han har börjat hungerstrejka nu och lever på bara vatten och socker, men han ska må relativt bra, trots allt, säger Eylem Dal.
Men enligt HDP:s partiledare Selahattin Demirtaş ska Alp Altinörs även ha utsatts för tortyr.
– Det förvånar mig inte om det stämmer. Det är ganska vanligt. Rättssystemet i Turkiet är under all kritik, säger Eylem Dal.

Vad kan man göra i Sverige för att stödja honom?
– Vi måste prata om vad som händer i Turkiet och skapa opinion mot förtrycket av oppositionella. För Alp Altinörs är det nu viktigt med internationell solidaritet och stöduttalanden, säger Eylem Dal.
– Om regimen är beredd att göra så här med en känd oppositionsledare, vad gör man då inte med vanligt folk och mindre kända oppositionella, säger hon.

Per Leander

Dela