Turkiska regeringen pekar ut IS men aktivister anklagar staten

ff803641219c4fd2a8ca6b564c50e31c-9a097e89f6b442678836b4c1cd54a6c1-20

Turkiet pekar ut  IS som huvudmisstänkta för bombdådet mot en fredsmanifestation i Ankara i lördags där minst 97 personer dödades och över 500 skadades. Enligt dagstidningen Hurriyet greps i söndags 50 misstänkta IS-sympatisörer i räder i flera städer i Turkiet.
Bombdådet har väckt en stor regeringskritisk protestvåg över hela landet och begravningsceremonier har förvandlats till starka manifestationer för rättvisa. I slagorden som ekat mellan husväggarna har regeringen och staten pekats ut som direkt eller indirekt ansvarig. Även det pro-kurdiska vänsterpartiet HDP:s ledare Selahattin Demirtas har anklagat regeringen för att bära ett stort ansvar för dådet.

En medlem från det nybildade Revolutionspartiet som ingår i HDP berättar för Internationalens kontakt Nurcan Turan i Turkiet om hur de åkte från Izmir för att delta i protesten i Ankara.
– Vanligtvis stoppar polisen våra bussar flera gånger när vi ska åka till demonstrationer i andra städer, berättar aktivisten som vi av säkerhetsskäl väljer att kalla Orhan. Ibland hindrar de oss i flera timmar för att förhindra oss från att delta i aktioner. Men den här gången stötte vi inte på några hinder från polisens sida. En vän från Samsun berättar om samma sak. Polisen stoppade inte dem en enda gång. Vi var vid samlingspunkten på centralstationen i Ankara två timmar före mötet. Överraskande nog såg vi inga poliser kring stationen. Polisen kollar inte folk och deras väskor vid samlingspunkten men brukar finnas nära folksamlingar. Den här gången såg jag inte en enda polis i närheten!
Orhan säger att ingen civilpolis funnits bland de döda även om de normalt brukar beblanda sig med demonstranter och fotografera. Han kallar bombningen för ”en välplanerad massaker utförd av Turkiets säkerhetstjänst”.
Det är det tredje bombdådet som riktas mot den turkiska och kurdiska vänstern i landet bara i år. 5 juni, två dagar innan parlamentsvalet, dödades fyra personer efter ett bombdåd mot ett HDP-möte i Diyarbakir och 20 juli dödades 32 socialistiska ungdomar i ett självmordsdåd mot ett kulturcenter i Suruc. HDP som förlorade två av sina kandidater i dådet säger att deras valrörelse kommer att påverkas av bombdåden.
– Vi är av åsikten att det vore klokare att inte hålla stora möten på öppna platser, sade HDP-ledaren Selahattin Demirtas i turkisk tv enligt CNN. Vi kan inte fortsätta vår valkampanj som om inget har hänt, det vore inte rätt varken politiskt eller etiskt.
Regeringen säger att valet ska hållas den 1 november som planerat.

Arash Gelichkan

Dela