Nazister framåt i Slovakiska parlamentsvalet

Mariana Kotleba

Mariana Kotleba

Parlamentsvalet i Slovakien den 5 mars skulle ha kunnat handla om lärarstrejken som nyligen skakade landet, eller om de stora protesterna mot nedskärningar inom sjukvården, eller om hur man ska komma till rätta med den 10 procent höga arbetslösheten. Istället blev invandringsmotståndet valets stora fråga, trots att det lilla EU-landet knappt har tagit emot en enda av de många flyktingar som kommit till Europa det senaste året.
Under ledning av den konservative socialdemokraten Robert Fico, som varit premiärminister sedan 2012, har Slovakien tillsammans med Ungern och Polen varit ett av de EU-länder som varit mest fientligt inställda till flyktingar. Trots Ficos löften om fortsatt restriktivt flyktingmottagande, förlorade han nu röster till högern. Även om socialdemokraterna förblev landets största parti med 28 procent av rösterna, tappade man sin tidigare majoritet i parlamentet, vilket leder till en osäker regeringsbildning.

Mest skrämmande är att det öppet nazistiska partiet Vårt Slovakien fick 8 procent av rösterna. Det är första gången Vårt Slovakien kommer in i det nationella parlamentet, men på lokal nivå har nazisterna tidigare haft stora framgångar. Partiets ledare Marian Kotleba är sedan 2013 guvernör i regionen Banska Bystrica, där partiet har starkt stöd.
Marian Kotleba, som fram till nyligen gärna klädde sig i nazistisk uniform, är öppet antisemitisk och antiromsk, och hyllar den fascistiske diktatorn Jozef Tiso som styrde Slovakien under andra världskriget i allians med Hitler. Han är också mycket kritisk till EU och har som guvernör förbjudit EU-flaggan på stadshuset i Banska Bystrica.
I sommar ska Slovakien ta över som EU:s ordförandeland.

Per Leander

Dela