Våldet mot kurder i Turkiet eskalerar

Ett av kurdiska vänsterpartiet HDP:s många kontor som satts i brand.

Ett av kurdiska vänsterpartiet HDP:s många kontor som satts i brand.

 

NYHETER: Sedan den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan i slutet av sommaren inledde en offensiv mot kurderna, har våldsamheterna runt om i landet fortsatt att eskalera. Turkiets flygvapen bombar PKK:s baser i både turkiska och irakiska Kurdistan, och PKK svarar med vedergällningsattacker. Flera hundra kurdiska civila och turkiska militärer har dödats.
Men turkisk polis och militär riktar inte bara in sig på attacker mot PKK-gerillan. Staten har också inlett en repressionsvåg mot det prokurdiska demokratiska vänsterpartiet HDP, som fick 13 procents stöd i förra valet. Förföljelser pågår också mot regimkritiska journalister, och en brottsutredning har inletts mot den stora dagstidningen Hürryiet som anklagas för att sprida ”terroristpropaganda”.

Uppmuntrade av krigspropagandan och den nationalistiska hysterin har turkiska ultranationalister och fascister också tagit våldet i egna händer. I förra veckan utsattes det prokurdiska partiet HDP:s högkvarter i Ankara för omfattande skadegörelse när nationalister kastade stenar, krossade fönster och satte byggnaden i brand.
Ytterligare runt 120 attacker mot HDP:s kontor runt om i landet har rapporterats. Även kurdiska restauranger har vandaliserats och människor som misstänks vara kurder eller sympatisörer till HDP attackeras runt om i landet.

Spänningarna mellan Erdogans anhängare och motståndare har också märkts i Sverige. Förra fredagen utsattes Bredängs svensk-turkiska förening för fönsterkrossning, och natten mot måndagen utsattes kurdiska föreningens lokaler i Fittja för ett bombattentat. I söndags fick polis ingripa på Sergels torg i Stockholm för att hålla isär turkiska nationalister, däribland personer med kopplingar till fascistgruppen Grå vargarna, och motdemonstranter i samband med en manifestation till stöd för Erdogans krigföring. Grå vargarna ligger sedan 1970-talet bakom hundratals mord på vänsteraktivister i Turkiet.
I Stockholm ska det dessutom ha inträffat ytterligare en hotfull incident i helgen där turkiska nationalister samlades utanför en kurdisk lokal vid Fridhemsplan, men skingrades av ditkallad polis.

En faktor till att Erdogan har trappat upp våldet mot kurderna och förföljelser av andra oppositionella tros vara att det gick dåligt för honom i parlamentsvalet 7 juni, då hans regeringsparti AKP förlorade majoriteten i parlamentet medan det prokurdiska vänsterpartiet HDP gick kraftigt framåt.
Erdogan har utlyst ett nyval till november och hoppas kunna stärka sin makt genom oroligheterna. ”Enda sättet att bekämpa våldet är en enpartiregering”, förklarade AKP:s premiärminister Ahmet Davutoğlu klart och tydligt, enligt Sveriges Radio (13/9).

”Den turkiska staten och AKP:s provisoriska regering har vidtagit förtryckande åtgärder som att förbjuda resor till och från de kurdiska städer mot vilka de genomför militära operationer, och även stängt av andra kommunikationer som telefon och internet där, samt hindrat journalister och observatörer från att beskriva sanningen om vad som pågår för inhemsk och internationell publik”, skriver HDP i ett uttalande från 7 september, och fortsätter:
”Under dessa väldigt våldsamma förhållanden har AKP:s talespersoner och AKP:s massmedia också riktat sig mot HDP. Nästan dagligen utsätts våra ledare och medlemmar för attacker från ’nationalistiska och patriotiska’ människor. Många av de uttalanden som AKP har gjort mot oss har signalerat en krigsförklaring mot HDP.”

Per Leander

Dela