Massiv demonstration mot rasistisk reklam i T-banan

Demo mot SD

Sverigedemokraternas nya reklam mot tiggare i Stockholms kollektivtrafik har väckt starka protester. I början av veckan täcktes väggar och tak i Östermalms tunnelbanestation av stora reklamtapeter där SD ber utländska turister om ursäkt för närvaron av tiggare. Som reaktion på reklamen och vad som uppfattas som en normalisering av rasism från SL:s sida samlades tusentals människor på Norrmalmstorg i Stockholm.
– Jag är här för att markera mot att SL tillåter rasistisk propaganda i det offentliga rummet, sade Ailin till Internationalen.
– Jag vill visa att jag är emot det och Sverigedemokraternas politik. SL borde ta ställning för mänskliga värderingar.
Andra ville belysa att Sverigedemokraterna inte har lösningen på problemen med fattigdom och tiggeri.
– Jag tycker att de slår mot fel grupp, sa Björn Häll-Kellerman om reklamen.
– Jag är ju kritisk mot de länder tiggarna kommer ifrån och jag tycker inte att de borde få vara med i EU på grund av hur människorna har det som det är. Men vi kan såklart inte sparka på de enskilda människor det handlar om, det är ju ett strukturellt problem.

Demonstrationen fortsatte spontant ned till Östermalms tunnelbanestation där många drog ner de reklamtapeter som hade satts upp i tunnelbanehallarna. Som svar på Sverige­demokraternas kampanj har PR-konsulterna Canan Yasar och Maria Hazard startat en insamling för att sätta upp en antirasistisk motkampanj på samma utrymme om två veckor när SD-kampanjen avslutats.
På onsdagen fanns en bit av SD-reklamen kvar som dock kan tas ner om den anses vara förstörd av den äggkastning som också ska ha förekommit enligt medieuppgifter.

SL gav sent på onsdagen besked om att trafikförvaltningen ansåg att det var för riskfyllt att sätta upp affischer på bjälkarna i taket vid rulltrapporna igen. Affischer på andra ytor har dock SL ännu inte tagit beslut om.
Enligt Sverigedemokraternas avtal med reklambolaget Clear Channel får partiet själva stå för kostnaden om reklamen ska sättas upp igen.

Arash Hakimnia

Dela