”Viktigast nu är att stoppa högern och SD”

Matts Jutterström

► Pappers samlade till en kongress med framtidstro

► Matts Jutterström omvald till ordförande

► ”Allt vi gör måste vila på en marxistisk grundsyn”

 

Förra helgen höll Pappersindustriarbetarbundet sin kongress i Gävle. Där antogs flera radikala förslag om att stärka arbetarnas rättigheter, att försvara strejkrätten, samt ett valmanifest mot rasism. Dessutom blev ordföranden Matts Jutterström enhälligt omvald av kongressen, efter att han ställde upp igen med viss tvekan då han nyligen fått ett tragiskt cancerbesked. Internationalen har talat med honom.
– Vi har antagit ett avtalspolitiskt program som vi kallar för Avtal 2030 med inriktningsbeslut om vad vi strävar efter. Vad det innebär är att vi nu ska arbeta långsiktigt för att flytta fram våra positioner på arbetsmarknaden och öka våra möjligheter att bestämma mer som fackliga organisationer och fackliga medlemmar, och inskränka arbetsledningsrätten, berättar Matts Jutterström.

Kongressen gästades också av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som varit i hetluften den senaste tiden, då hon tillsatt en konfliktutredning som många befarar kommer föreslå inskränkningar i strejkrätten. Men nu ser det ut som att Ylva Johansson är på väg att ändra sig.
– Hon lovade att hon aldrig kommer att lägga fram en strejkutredning som inskränker de fackliga organisationernas möjligheter att vidta konflikt. Vad det innebär, det vet inte jag, det får vi se sen. Nu har de ju skjutit på offentliggörandet av utredningen till midsommar, så kanske betyder det att de vill begrava den, säger Matts Jutterström.
– Men blir det en borgerlig regering så kommer det där hur som helst som ett brev på posten naturligtvis. Det kan man räkna ut med lillfingret.
Kongressen antog därför ett uttalande där man skarpt fördömde alla eventuella planer på att inskränka strejkrätten.

Med anledning av att det i år är valår antog kongressen också ett valmanifest, i vilket man slog fast att Sverigedemokraterna och andra högerkrafter som hotar arbetarnas rättigheter bara kan slås tillbaka med välfärdsreformer.
– Vad partierna kan göra är att de måste föra en politik som visar på att det finns hopp. Man kan inte bara hålla på och prata om problem med integration och att det behövs fler poliser. Det handlar faktiskt om att man måste ha en välfärd som är till för alla. Det handlar om att reparera sjukvården och fixa så att sjukförsäkringssystemet fungerar, för det gör det inte idag. Sen måste man göra något åt pensionerna, för det är inte värdigt att folk som har jobbat ett helt liv ska bli fattigpensionärer. Så kan man fan inte ha det, säger Matts Jutterström.

Hur tror du det kan gå i valet, går det att vända högerns och SD:s frammarsch?
– Ja, absolut, det måste det gå att göra. Vi måste tro det. Alternativet är ju mörker, som jag ser det, säger Matts Jutterström.
– Vi måste ha en arbetarregering i det här landet efter den 9 september. Annars blir det ett helvete. Om den andra sidan vinner kommer de att köra sönder det här samhället ännu mer. Sist vi hade borgerligt styre under 8 år, så hann de försämra väldigt mycket genom att prioritera jättestora skattesänkningar. Sen har sosseregeringen inte lyckats återställa saker och ting som det var tidigare, men det har ju att göra med att de saknar en parlamentarisk majoritet i riksdagen.

I år är det dessutom 200 år sedan Karl Marx föddes, något som Matts Jutterström tycker har uppmärksammats alldeles för lite inom arbetarrörelsen.
– Han har betytt mycket för oss han. När andra politiker pratar om ”värdegrund”, så kan man ju säga att Karl Marx är vår kompass. Vad han gjorde var att göra en analys där man kan se att motsättningarna går mellan arbete och kapital. Och det är det som fackföreningsrörelsen bygger på, att hålla uppe priset på arbete. Marx har betytt mycket och gör det fortfarande, hans analyser måste ligga fast. Allt vi gör måste vila på en marxistisk grundsyn. Det är det som saknas i politiken, tycker jag.

Matts Jutterström är glad att han blev omvald som Pappers ordförande, ett förtroendeuppdrag han fick första gången vid förra kongressen 2014. Men han berättar att han också var tveksam om han skulle ställa upp till omval, eftersom han har fått besked om att han har cancer i bukspottkörteln.
– Då börjar man ju fundera vad man ska göra, men jag tänker att jag kör på så länge det går. Det är ett helvete, men jag mår ju bra och så länge jag mår så här så är det inga problem. Men vi får se hur det blir framåt. Det är inga bra odds vad gäller bukspottkörtelcancer, men jag har haft tur som fick diagnosen tidigt, säger Matts Jutterström.
Och han berättar att han är inställd på att ställa upp till omvald som Pappers ordförande vid nästa kongress om fyra år igen.

Per Leander

Dela