Protester när kommunen vill sälja ut allmännyttan i Eskilstuna

▶ Kommunfastigheter planerar att sälja 577 lägenheter

▶”Black Stone Group bryr sig inte om Eskilstunabornas väl”

▶Förhoppningar om att protesterna är början på en folkrörelse

Många, kanske 150 personer, manifesterade torsdagen den 24 oktober på Fristadstorget i Eskilstuna mot kommunledningens planer på att sälja ut tusentals lägenheter till privata ägare. Kommunen styrs av en koalition mellan socialdemokraterna, moderaterna och Centerpartiet.
Särskilt Jimmie Jansson (S) och Jari Pustinen (M) har profilerat sig som företrädare för en hård högerpolitik.
Pustinen vill sälja 2600 lägenheter. Jimmie vill banta förslaget något men hänger på. I nuläget handlar det om 577 lägenheter som Kommunfastigheter planerar att sälja.
Det handlar om 428 lägenheter i Viptorp, 131 i Skogsängen, 18 stycken på Trädgårdsgatan i Torshälla. Sedan tillkommer också privatiseringen av Odlarskolans fastigheter.

Natlie Söderberg från Vänsterpartiet inledde och funkade också som presentatör och mötesledare. Tomas Berg från Hyresgästföreningen pekade på Kommunfastigheters uppgift att som kommunalt bolag se till att alla i Eskilstuna hade tillgång till bostad. Med privatiseringarna försvinner också ansvaret. Och hyreshöjningar kommer att komma som ett brev på posten. Han protesterade också mot den nya politik som kommunfastigheter nu ålagts och som innebär att inga som uppbär socialbidrag får bostad i Brunnsbacken, Lagersberg och Fröslunda.
Detta för att “motverka segregationen”. I verkligheten kommer det att innebära att svartkontrakt och trångboddhet ökar menade han. Kommunledningen har svarat med att de ska ”jaga fuskare” vilket inte betyder något annat än ytterligare attacker på dem som har det sämst.
Adam Määttä från Vänsterpartiet slog fast att internationella storspekulanter i bostäder som Black Stone Group inte bryr sig om Eskilstunabornas väl, utan enbart är intresserade av snabba och stora profiter. Cornelius Rundkvist från SSU tyckte att det var tragiskt att hans partikamrater i kommunledningen stod för attackerna mot det gemensamma ägandet av bostäder. Tomas Lindros från Stadsmissionen sa att han såg sig som en representant för de hemlösa och berättade om att till och med att få tag på mat börjar bli ett problem för de fattigaste i Eskilstuna.
Muhammad Abdukani representerade Miljöpartiet och Anna Hellsberg Ung Vänster. Talade gjorde också enskilda aktivister som Ida Westerberg och Romani Bashir. Ida arbetar som socialsekreterare och är en av författarna till ett debattinlägg i frågan. Romani Bashir menade att hon som ung svart muslimsk kvinna som dessutom bär slöja tillhör den grupp som drabbas allra hårdast av den nu förda politiken.

Från talarna uttryckes förhoppningen att vi nu ser början på en folkrörelse. Det var de konkreta utförsäljningarna som var anledningen till manifestationen men känslan var att det var den totala nyliberala politiken som talare och mötesdeltagare längtade efter att ta kamp emot. En ny manifestation är planerad i november.

Peter Widén

Dela