Den som sa det, den var det…

Affären med Transportstyrelsen växer över alla breddar om myndighetsnaivitet, inkompetens, IT-säkerhet och ”hot mot rikets säkerhet”. I grunden ligger emellertid nyliberalismens krassa kommersialisering av den gemensamma sektorn. När Transportstyrelsens numera fockade generaldirektör Maria Ågren outsourcade digitala register över det mesta till det amerikanska storbolaget IBM, fanns inte tid för säkerhetsklassningar. Tid är ju pengar. När försäljare av biltillbehör prenumererar på fordonsregistret slank tusentals personskyddade uppgifter med. Va, skulle inte de också säljas? tycktes Transportstyrelsens smartingar häpet undra och sände för säkerhets skull ut de personskyddades uppgifter igen, med: OBS, dessa skulle inte med, typ.

Transportstyrelsens sorglöshet används nu av borgerligheten för att hetsa om ”rikets säkerhet” och sosseschabbel. Men boven i dramat är den marknadsliberala dumpningen av samhällsansvar som driver överbetalda tjänstemän att smöra för näringslivet och stryka i regelverken. Bakom den utvecklingen står just de politiker och ledarskribenter som nu ojar sig över resultatet.

Håkan Blomqvist

Dela