Delseger för Standing Rock – men hotet kvarstår

Standing Rock. Foto: Lucas Zhao cc-by-nc

Standing Rock. Foto: Lucas Zhao cc-by-nc

 

I söndags, dagen innan regeringens vräkningsorder skulle träda i kraft, fick urfolks- och miljöaktivisterna i Standing Rock beskedet att den ansvariga myndigheten inte ger företaget Energy Transfer Partners det slutgiltiga tillståndet för att få borra under Missourifloden. Glädjebudet kom samtidigt som hundratals krigsveteraner anlände till Standing Rock för att stå tillsammans med vattenbeskyddarna som motsätter sig oljeledningen Dakota Access Pipeline. Efter månader av alltmer intensiv kamp och alltmer repressiva polisinsatser, firas det nu i Standing Rock, även om aktivisterna är medvetna om att segern inte är slutgiltig.
Vad beskedet från myndigheten Army Corps of Engineers innebär är att det kommer att göras en ny miljökonsekvensbeskrivning och att alternativa rutter för ledningen ska utredas. Det handlar alltså inte om ett absolut nej. Dessutom kommer Donald Trump med all sannolikhet att ge fritt fram för projektet när han tillträder som president den 20 januari nästa år. Han har aktier i ETP och företagets vd, Kelcy Warren, skänkte över 100000 dollar till den republikanske kandidatens valkampanj. Det enda som möjligen kan hindra Trump från att tvinga igenom oljeledningen är att han gick till val på att stoppa korruptionen i Washington.

Oavsett hur Trump kommer att agera så har Energy Transfer Partners, precis som vid flera tidigare tillfällen, inga planer på att ta hänsyn till Obamaadministrationen. Företaget gick omedelbart ut och sade att beslutet är politiskt motiverat och handlar om att skjuta över frågan på nästa administration. ETP meddelar att projektet kommer att fortsätta som planerat, väl medvetet om att regeringen inte brukar ingripa för att stoppa liknande projekt och att det värsta som kan hända är att företaget får betala böter. Dessutom hoppas ETP på det domstolsbeslut som väntas komma på fredag. Att stoppa projektet finns inte på kartan, det kostar för mycket.
Trots det fallande oljepriset har North Dakota blivit USA:s näst största oljeproducent, efter Texas. Oljeledningen, som går genom fyra delstater och i princip är färdigställd, innebär en stor ekonomisk risk. Det är därför ETP vill få den färdig före årsskiftet. Därefter är det troligt att alltfler investerare börjar dra sig ur. Samiska aktivister har redan fått en bank att ändra sig när det gäller DAPL, Norges största bank DNB.
Energy Transfer Partner hävdar att det hittills har förlorat 450 miljoner dollar på förseningen.
North Dakotas guvernör, republikanen Jack Dalrymple, kallade regeringsbeslutet för “ett misstag” som ”förlänger en farlig situation”.

Oceti Sakowinfolket som kämpar för mark och vatten i Standing Rock har just nu sällskap av tusentals miljöaktivister, krigsveteraner och aktivister från 200 andra urfolksgrupper. Demonstranterna säger att de tänker stanna så länge det behövs och myndigheterna har meddelat att de inte tänker tvinga bort dem med våld. Samtidigt menar sheriffen i Morton County att hans militariserade polisstyrka kommer att göra allt för att upprätthålla ordningen, ett upprätthållande fyllt av så mycket övervåld att det har fått skarp kritik från FN.
Dallas Goldtooth, från Indigenous Environmental Network, säger i ett pressmeddelande att regeringsbeslutet är en seger för organiseringen men påpekar samtidigt att kampen inte är slut: “Vi ber de som stödjer oss att hålla pressen uppe, för även om president Obama har gett oss en seger idag, så är den segern inte garanterad under nästa administration. Fler hot kan väntas under året som kommer, och vi kan inte sluta förrän oljeledningen är helt besegrad och vårt vatten och klimat skyddade.”
December har utlysts som en månad av aktion mot Dakota Access Pipeline.

Emma Lundström

 

Fakta:
Dakota Access Pipeline är en cirka 190 mil långt oljeledning som väntas kosta 3,8 miljarder dollar. Oljeledningen ska transportera omkring 470000 fat råolja per dag från North Dakota genom fyra delstater till Illinois. Därifrån ska oljan transporteras vidare till Texas och Louisiana. Energy Transfer Partners tillhör ett Texasbaserat olje- och gasimperium.

 

Tidigare i Internationalen:

Krigsveteraner skyddar Standing Rock

Inte vilken kvinna som helst

USA: Vattenkanoner mot urbebolkningen

Legosoldater attackerar urfolksresning i USA

 

Dela